Ny teknik ger längre hållbarhet på kött

Genom att förpacka köttet på ett nytt sätt ska City Gross i Norrköping öka hållbarheten på nötköttet från fyra till femton dagar. Just nu pågår ett pilotprojekt i butiken.

Lagrad kalv. På lagret finns kött av alla sorter. Här visar köttmästare Maria Orest och butiksmästare Niklas Karlsson upp ungefär 15 kilo kalv som levererats från slakteriet i Kalmar.

Lagrad kalv. På lagret finns kött av alla sorter. Här visar köttmästare Maria Orest och butiksmästare Niklas Karlsson upp ungefär 15 kilo kalv som levererats från slakteriet i Kalmar.

Foto: Henrik Johansson

Norrköping2018-02-18 11:45

Någon så kallad livsmedelsgas används inte i den nya förpackningsmetoden, som sker via en speciell maskin. Istället vakuumförpackas köttet i förpackningsmasklinen, som också gör formarna till köttet, väger och etiketterar förpackningarna. Denna typ av förpackning hindrar också baktierer att utvecklas.

– Genom längre hållbarhet får vi ner svinnet, säger butikschef Niklas Karlsson och berättar att förpackningsmaskinen började användas ett par veckor efter årsskiftet.

– Vi har redan fått ner svinnet med 60-70 procent. Det är en enorm skillnad från tidigare. Nu kan man få en kotlett förpackad, när vi har egen styckning, säger han.

I köttdisken visar Niklas Karlsson och köttmästare Maria Orest en tidigare förpackning och jämför med den nyare. Lite skillnad är det i färgen – men annars är det samma kött.

– När man tar bort luft ser förpackningen inte lika "rolig" ut, men köttet bevaras och möras bättre, säger Niklas Karlsson. När förpackningen öppnas, och luft tränger in, återfår köttet sin ursprungliga färg.

I köttproduktionen arbetar fem personer. De har, förutom kunskaper i att hantera kött, skaffat sig praktiska kunskaper om maskinen så att de exempelvis kan byta formar.

– Vi är enda kedja i branschen som har egen styckning i butik, säger Niklas Karlsson och berättar att varje morgon levereras kött från ett stort slakteri i Kalmar.

Niklas Karlsson säger att det råder brist på svenskt kött:

– Den första City Gross-butiken öppnade 1991, och då var tillgängligheten till svenskt nöt och fläskkött 100 procent. Sedan dess har den sjunkit till cirka 70 procent, vilket gör att vi, som bara använder oss av svenskt kött när vi styckar, har svårare att få tag i råvara och ibland så står vi helt utan.

– Idag klarar sig inte Sverige utan import av kött, men det vi styckar själva är bara svenskt kött.

Förpackningsmaskiner kommer så småningom att finnas även i andra City Gross-butiker i landet. Familjeföretaget Bergendahls, med säte i Hässleholm, har 42 City Gross-butiker från Trelleborg till Sundsvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!