Nya brandstationen ligger på fel plats

Norrköpingsborna får därför inte den räddningstjänst de har rätt till. Brandstationen i centrum ryckte förra året ut på mer än dubbelt så många larm som Kvillinge.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2014-01-21 09:11

– Skattepengarna används helt fel. Det är förkastligt. Vid större larm när båda brandstationerna larmas händer det ofta att Kvillinge inte kommer fram förrän centrum släckt branden och håller på att rulla ihop slangarna. Det tar alldeles för lång tid för dem att åka in till stan, säger en anonym källa med mycket god insyn i räddningstjänstens verksamhet.

Vid flera tillfällen kunde det ha slutat riktigt illa.

– När det handlar om lägenhetsbränder är det viktigt att reservstyrkan finns på plats så fort som möjligt. Man vet aldrig vad som väntar när det handlar om ett bostadshus.

Ytterligare en källa, som vill vara anonym, tycker det är på tiden att Norrköpings invånare får veta hur det ligger till.

– Kvillinge brandstation är felplacerad. Alla säger det, men ingen vågar ta i det. Men det är helt klart så att station Kvillinge ligger på tok för långt ut. Vi har tappat halva beredskapen. Det kan inte bara få fortgå för att de tog ett dåligt beslut, säger källan.

Källorna tror att byggherren Eventfastigheter tillsammans med räddningsförbundet Östra Götaland valde att bygga brandstationen så långt ut för att det var billigt. Men även om brandstationen med viss marginal höll sig inom byggbudgeten på 93 miljoner kronor, vilket gladde kommunalrådet Lasse Stjernkvist vid invigningen i början av mars 2012, var det förstås en stor investering.

Den larmstatistik för 2013 som finns för de olika brandstationerna ger stöd för kritiken. Brandstation centrum i Norrköping ryckte ut på ojämförligt flest larm, 1286, i länet. Kvillinge brandstations larm, 505, motsvarar knappt 40 procent av centrums.

Snedfördelningen i Norrköping är slående om man jämför med fördelningen av larm mellan brandstationerna, Lambohov och Kallerstad, i Linköping. De stationerna åkte ut på nästan lika många larm, 974 respektive 919 under 2013.

Alla de fyra brandstationerna i Norrköping och Linköping har en grundbemanning med fem brandmän och en styrkeledare. Det är de som rycker ut när det brinner eller någon person sitter fastklämd i en bil efter en trafikolycka. Ibland får dock styrkorna förstärkning, exempelvis när de brandmän som annars går utbildningar eller genomför utbildningsinsatser i skolorna. Då skapas ett slags övertalighet.

NT:s källor tycker att det borde vara självklart att "de övertaliga" i Norrköping alltid borde tjänstgöra där det är mest att göra, det vill säga på brandstationen i centrum.

– Personalen borde absolut omfördelas vid sådana tillfällen, men det sker inte idag. Vi vill göra det bästa för tredje man då är det inte rätt att det sitter två brandmän extra ute på Kvillinge. Det tror jag egentligen ingen vill.

Statistiken för hjärtstoppslarm, som räddningstjänsten sedan i oktober åker på när det finns möjlighet, visar också en snedfördelning mellan stationerna. Enligt NT:s källor är fördelningen fram till årsskiftet 19 mot två, det vill säga att brandstationen i centrum åkt på 19 medan station Kvillinge åkt på två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om