Nya bussar drivs med biogas
På söndag tas 16 biogasbussar i drifti Norrköping. De ska gå på gas från Norrköpingsbornas toaletter.
- Kväveutsläppen sjunker med 30 procent. Och stor del av cancerframkallande partiklar försvinner, när Norrköping får biogasbussar, berättar Mattias Näsström, tv. Han kommer från Connex, som på söndag släpper ut 16 biogasbussar på Norrköpings gator. Per Lindmark kommer från Sydkraft som producerat biogasen.
Foto: Fotograf saknas!
- Våra biogasbussar gör att utsläppen av kväve sjunker med 30 procent och de ofta cancerframkallande partiklarna med 80 procent, jämfört med utsläppen från de dieselbussar som ersätts, tillägger Mattias Näsström. Han finns vid franskägda Connex, som från 13 juni, söndag, tar över hela kollektivtrafiken i Norrköping. Det är efter kommunens krav som man satsar på 16 biogasbussar i stället för vanliga dieselbussar plus ett antal nya dieselbussar, som även de betyder minskade utsläpp.
- Biogas är det enda vettiga alternativet till diesel och bensin. Etanoltekniken (Norrköping har sedan tiotalet år några etanolbussar) har stagnerat och vätgasdrift är ännu inte färdigt för en bred introduktion, tillägger Mattias Näsström.
Tankas nattetid
Biogas ska de 16 bussarna tanka nattetid på den mack som Sydkraft byggt på Risängen. Till denna mack går det en ledning från två biogasreaktorer vid Slottshagens reningsverk.
- Vi har slam så att det räcker till bussarna och ett antal andra fordon. Men vi skulle kunna producera mer rötgas i våra befintliga anläggningar, säger Per Lindmark och berättar att Sydkraft funderar på att ta hand om återvunnet fett.
Kommunen funderar också på att ta hand om matavfall från storkök. Problemet har varit att hantera blöta och stora avfallsmängder. Men den saken tycks nu vara löst. Från Linköping kommer en idé som baserar på att matavfallet samlas upp i hinkar och töms i en avfallskvarn på plats. Kvarnarna som krävs beräknas kosta drygt 770 000 kronor, och ungefär hälften därav söker kommunen nu i bidrag från den så kallade Klimppotten. (Se text nedan).
- Ett av de områden där stora miljövinster kan uppnås i Norrköping är just inom transportsektorn. Det är också här som fokus lagt när kommunen sökt Klimp-pengar, säger Jannica Schelin, kommunen.
Etanol och biogas
Det allra största biogasprojektet är på 37 miljoner kronor. Därav är bidragsdelen drygt 11 miljoner kronor. Svensk Biogas, Linköping, vill framställa mer grön biogas genom att utnyttja dranken, den illaluktande resten från etanolframställningen vid etanolfabriken på Händelö.
Peter Undén, marknadschef berättar, att man 2002 sålde 290 000 kubikmeter biogas. Det är ungefär lika många liter.
- 2003 nådde vi 730 000 kubikmeter. I år räknar vi med 1,2 miljoner kubikmeter. I dag har vi en biogasmack hos
Q-star på Ståghögaleden. Vi har biogasmackar i Linköping och Katrineholm. I höst även i Nyköping och Mjölby. Efterfrågan ökar starkt och vi måste ha fler tankställen, bland annat i Norrköping.
Bidrag till biogasbil
- Det kräver mer biogas. Därför har vi diskuterat med Agroetanol om att få ta hand om dranken. Vi skulle kunna producera 2,5 miljoner kubikmeter med drank från dem, säger Peter Undén och tillägger, att företagen ännu inte fattat några beslut. Mycket beror på hur det går med statsbidraget. Peter Undén tror dock stenhårt på biogasen, som har en ekonomi som håller.
- För en Opel blir merkostnaden för biogastekniken 28 000 kronor. Privatpersoner kan få bidrag med 50 procent av merkostnaden. Företag 30 procent. Biogasen kostar upp mot två kronor mindre litern än bensin. (Det här bidraget finns redan i dag och kommer utanför Klimp-potten)
Bilbidraget delas ut enligt principen först till kvarn. Sista anmälningsdag är den 15 september.
För att ytterligare öka intresset för biogasen vill miljökommunalrådet Eva Andersson införa gratis parkering på kommunmark för biogasbilar och andra med alternativdrift. Hon lovar också bearbeta privata fastighetsägare till en liknande insats.
I fjol fick inte Norrköping det statsbidrag på över 45 miljoner kronor som kommunen tänkt satsa på 17olika åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid. Det handlar om statliga Klimp-pengar. Klimp står för klimathandlingsprogram.
Nu gör kommunen ett nytt försök och söker om 42 miljoner kronor i bidrag till projekt för nästan 170 miljoner kronor. Därav är cirka 140 miljoner miljörelaterade. Staten lär ha 500 miljoner att betala ut.
Genomförs alla inslagen, som kommunen och ibland företag som Sydkraft står bakom, minskas utsläppen av växthusgaser i Norrköping med över 12 000 ton och energiförbrukningen med cirka 6 600 megawattimmar, säger Jannica Schelin, kommunen. (6 600 megawattimmar motsvarar lika många hushålls elanvändning under tre månader).
Nu gör kommunen ett nytt försök och söker om 42 miljoner kronor i bidrag till projekt för nästan 170 miljoner kronor. Därav är cirka 140 miljoner miljörelaterade. Staten lär ha 500 miljoner att betala ut.
Genomförs alla inslagen, som kommunen och ibland företag som Sydkraft står bakom, minskas utsläppen av växthusgaser i Norrköping med över 12 000 ton och energiförbrukningen med cirka 6 600 megawattimmar, säger Jannica Schelin, kommunen. (6 600 megawattimmar motsvarar lika många hushålls elanvändning under tre månader).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!