Nya krav förändrar lärarutbildningen
Tre år efter starten för lärarutbildningen i Norrköping måste den göras om. Nya direktiv från staten kräver snabba förändringar inför höstterminen.
På Campus Norrköping arbetar man febrilt med att anpassa lärarutbildningen efter de nya kraven. Barn- och ungdomspedagogiska programmet ska delvis slås ihop med grundskollärarprogrammet.
-Vi har fullt upp, men så ska livet vara, säger studierektor Per-Anders Henmark, som ägnar halva sin tjänst år omstruktureringen.
På vissa punkter överensstämmer lärarutbildningen i Norrköping med den riksdagen klubbade igenom den 25 oktober.
<p><b><font size="2">Utbildning förlängs</font></b>
Men den nya utbildningen medför ökad valfrihet och det innebär att nya kurser måsta skapas. Arbetsgrupper med lärare och studenter har tillsatts för att se hur det ska lösas.
Till exempel ska barn- och ungdomspedagogiska programmet förlängas från tre till tre och ett halvt år. Dessutom tillkommer nya inriktningar och specialiseringar.
Inför andra året ska blivande grundskollärare kunna välja mellan att inrikta sig på samhälls- eller naturorienterande ämnen. Senare i utbildningen kan de kombinera dem eller välja nya inriktningar som medieteknik, etnicitet och miljövetenskap.
De med konstnärliga intressen kan läsa specialkurser i drama, musik och bild.
-I princip blir det en gemensam lärarexamen men med olika inriktningar, säger Per-Anders Henmark.
Tanken med det första läsårets gemensamma kurser i exempelvis lärande är att göra lärarkåren mer flexibel. Med samma baskunskaper är det lättare för lärarstudenter att komplettera sin utbildning.
-Nu är problemet att barnkullarna varierar från år till år Kan man få mer flexibilitet så är det lättare att göra om lärare och se till att de finns där det är störst behov, säger Per-Anders Henmark
Att staten dirigerar lärarutbildingens utformning men lämnar andra utbildningar i fred är inget ovanligt. I Linköping gjordes lärarutbildningen om för bara ett och ett halvt år sedan. Nu är det dags igen.
-Lärarutbildningen måste av någon anledning regleras. Staten har släppt kontrollen av skolan men i stället kontrollerar man lärarna som kommer ut, säger Lars Holberg, informationschef på Linköpings universitet.
<p><b><font size="2">Studentbrist</font></b>
Med den nya utbildningen hoppas riksdagen råda bot på det bristande intresset för läraryrket bland unga. Konkurrensen bland olika lärarutbildningar är stor.
-Det är brist på studenter överallt. De funderar mer på var de vill gå, säger Per-Anders Henmark.
-Vi tror på kombinationer av olika kurser som inte varit möjliga förut som till exempel matte och musik.
Den nya utbildningen omfattar inte Campus Norrköpings nuvarande 750 lärarstudenter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!