Nya lärarprogrammet fick positivt bemötande

I går var det premiär för det nya lärarprogrammet där lärare, fritidspedagoger och förskollärare ska utbildas tillsammans.

Norrköping2001-08-22 04:00
­Det är synd att man inte börjar nu, säger blivande förskolläraren Malin Thorén som precis inlett sin femte termin på utbildningen.
I slutet av förra året fick de fyra studierektorerna på Campus Norrköping som är ansvariga för Barn- och ungdomsprogrammet och grundskollärarprogrammet beskedet att utbildningarna skulle samordnas. Samma besked fick utbildningsansvariga i resten av landet och att detta skulle vara klart redan till årets hösttermin.
Tidspressen var stor, men de hann färdigt. I går var det dags för omkring 140 studenter att inleda sin utbildning till högstadie-, mellanstadielärare, fritidspedagog eller förskollärare.
I Hemerycksalen i Louis De Geer-hallen samlades de, nervösa och förväntansfulla, för att lyssna på introduktionen till utbildningen där de alla ska läsa första året tillsammans.
Det är något som alla verkar uppskatta.
­Det verkar bra. Alla har olika mål och erfarenheter och det kan man lära sig av, säger blivande läraren Joakim Holm.
­Spontant känns det som en bra utveckling. Det är tre yrkesval som hör ihop, säger blivande förskolläraren Aina Tornak som redan läst en termin på programmet.
<p><b><font size="2">Bra att lära om varandra</font></b>
Hon får medhåll av Malin Thorén som just inlett sitt tredje och sista år på förskollärarutbildningen. Hon tillägger:
­Jag tror att det är bra att man lär sig mer om varandra redan under utbildningen eftersom att man har så mycket kontakt sedan i skolorna. Så att lärarna vet vad förskollärarna har gjort.
Förändringen berör bara de som börjar nu. Övriga som redan går på någon av utbildningarna kommer att gå färdigt enligt den planering som gällde då de började.
En av anledningarna till att utbildningen har gjorts om är att öka kontaktytorna, berättar den ansvariga studierektorn Per-Anders Henmark.
Han tillägger att det är viktigt att lärarkåren blir mer flexibel och att det därigenom ska bli enklare att anpassa den till efterfrågan.
<p><b><font size="2">Förskolan lyfts upp</font></b>
­Samt att förskolan och dess pedagogik nu lyfts upp till skolans värld, tillägger Henmarks studierektorskollega Tatiana Jak Peterson och hon berättar att det funnits sådana här planer länge i Norrköping.
Efter det första året finns det flera möjliga val som studenterna kan göra.
Högstadielärarna kan välja antingen inriktning mot samhällsämnen eller naturämnen.
Övriga vars utbildning är ett år kortare har fyra valmöjligheter: estetisk, samhälle/kultur, naturämnen eller inriktning mot IT/kommunikation. Vidare finns möjligheten att välja om man vill bli fritidspedagog, mellanstadielärare, eller förskollärare kvar.
<p><b><font size="2">Mycket planering återstår</font></b>
Men det är bara planeringen för det första året som är klar. Arbetsgrupper är tillsatta och sent i höst ska de lämna fram förslag till det andra året på den nya utbildningen.
Även facket är positivt.
­Jag tycker att den nya utbildningen är mycket bra ur vårt fackliga perspektiv. Vårt fackförbund organiserar alla de här yrkesgrupperna och det är bra med samverkan redan från början, säger Inga Lill Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Norrköping.
Sen kommer hon in på en annan viktig aspekt av omgöringen:
­Det är bra för studenterna att de kan skjuta upp valet av inriktning en stund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om