Nya lindar på Billbäcks
På Billbäcks plantskola i Svärtinge står de nya lindar som kan komma att planteras på Promenaderna. Allt kommunen behöver göra är att bestämma hur många de vill ha.
Frågan är hur många
? Träden finns här, frågan är bara hur många kommunen vill ha. Det här är ju naturligtvis en ekonomisk fråga för dem, säger han.
På Billbäcks stora trädplanteringar finns det lindar i olika åldrar men de som kan komma att planteras på Promenaderna är just nu ungefär tre år gamla. De ser inte mycket ut för världen men Claerens Jacobsen förklarar att de nog kommer att hinna växa till sig. Enligt rapporten till Tekniska kontoret kan en nyplantering av lindarna ta sin början runt år 2020. De här lindarna har då hunnit få ett stamomfång på 25?30 centimeter, vilket är den rekommenderade trädstorleken vid plantering.
Inte överraskad
På Teknis ka kontoret, den del av kommunen som är ansvarig för att ta fram en plan om lindarnas framtid, tycker man att rapporten om lindarnas kondition är oroväckande men man är inte överraskad.
? Vi visste om det sedan tidigare men nu måste kommunen göra något och det är viktigt att väcka den här frågan till liv, säger Lars Söderström, verksamhetschef för stats- och naturmiljö på Tekniska kontoret.
Rapporten ska enligt Lars Söderström ses som en start på projektet med att byta ut lindarna vid Promenaderna. Ett projekt som inte kommer att bli billigt för kommunen.
40 miljoner kronor
Ungefär 40 miljoner kan det kosta att bara byta ut träden, men sedan tillkommer omläggning av kablar i marken och i luften och eventuella förändringar av körfälten på Promenaderna.
Finansieringen för projektet är inte klart och det finns ännu inte några pengar anslagna från kommunen.
Enligt Lars Söderström har man vid trädbyten i andra kommuner ibland tagit hjälp av allmänheten.
Allmänhetens hjälp
? Kommunen har stått för det mesta men sedan har allmänheten fått köpa träd för att hjälpa till med finansieringen, säger han.
Redan nu har en del lindar på Promenaderna bytts ut. De nya lindarna står dock bara där tillfälligt för utseendets skull i väntan på att lindar med rätt genetiskt ursprung ska planteras. Att ursprunget ska vara rätt beror bland annat på att lindalléerna är ett kulturarv.
Som de gamla
? Vi vill att de nya alléerna ska se ut precis som de här gamla, säger Johan Lewander, kommunens landskapsingenjör.
I slutet av 2007 tror Lars Söderström att Tekniska kontoret kan ha ett förslag färdigt om lindarnas framtid. Då kan även Claerens Jacobsen på Billbäcks plantskola få ett besked om ifall kommunen önskar köpa hans lindar.
? Det finns en muntlig överenskommelse med Billbäcks, den ska bara sättas på pränt, säger Lars Söderström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!