Beskedet efter turerna: Strömvillan håller inte måttet

Kommunen beslutade att ta över Strömvillan för att bedriva egen verksamhet. Men nu visar det sig att byggnaden inte är lämplig för korttidsplatser för unga. Därmed tvingas kommunen nu bygga paviljonger för 24,6 miljoner kronor.

Strömvillans framtid är fortfarande oviss, Sophia Jarl och Bengt Ydebäck utesluter inte att KFUM Norrköping i framtiden kan komma tillbaka till Strömvillan.

Strömvillans framtid är fortfarande oviss, Sophia Jarl och Bengt Ydebäck utesluter inte att KFUM Norrköping i framtiden kan komma tillbaka till Strömvillan.

Foto: Pär Andersson/Thomas Möller

Norrköping2023-02-28 05:00

När avtalet mellan Norrköpings kommun och KFUM Norrköping gällande den ideella föreningens fritidsgårdsverksamhet på Strömvillan var på väg att löpa ut, beslutade utbildningsnämnden i april 2022 att utbildningskontoret skulle ta över byggnaden för att bedriva korttidsverksamhet i kommunal regi.

Detta efter att man på tjänstemannanivå vid utbildningskontoret gjort bedömningen att Strömvillan var den mest lämpade platsen för det ökande behovet av korttidsplatser för barn i särskolan – de mellan 16 och 21 år och med en funktionsnedsättning.

Strömvillan bedöms nu som olämplig för korttidsplatser för barn som går i särskola.
Strömvillan bedöms nu som olämplig för korttidsplatser för barn som går i särskola.

Nu står det dock klart att det inte går att använda Strömvillan för det ändamålet. I samband med att lokalerna tömdes upptäcktes nämligen stora problem. Det visade sig att byggnaden är direkt olämplig för den här typen av verksamhet.

– När samhällsbyggnadskontoret utredde lokalerna kom de fram till att de dels inte var tillgänglighetsanpassade och att de dels inte skulle räcka till då gruppen med ungdomar växt, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Hur kunde det bli så här?

– Jag kan bara beklaga att det har blivit så här. Vi kan konstatera att det har blivit många fel här. Utbildningskontoret har inte säkerställt med samhällsbyggnadskontoret, som då hade ansvar för lokaler, att Strömvillan kunde användas till det som de ville anpassa den till. Det gjorde att politikerna i nämnden inte hade korrekt fakta på bordet vid beslutet. Dessutom hamnade en privat aktör i kläm i processen. Och så det blir en dyr lösning för skattebetalarna, säger Jarl.

Hur dyr?

– Vi har skrivit på ett avtal gällande paviljonger som ska byggas på tomten där Strömvillan står. Kontraktet gäller i tre år och ligger på 24,6 miljoner kronor. Det motsvarar 683 838 kronor i månaden. Det är dyrt, men det är det enda alternativet. Vi gör det bästa vi kan av det här och det är den bästa lösningen för de unga, det känns ändå viktigt att poängtera.

Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, konstaterar att många fel gjorts i kommunens hantering av Strömvillan.
Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, konstaterar att många fel gjorts i kommunens hantering av Strömvillan.

Missen gjordes innan valet förra hösten och för att undvika liknande scenarion i framtiden pekar Jarl på att nya styret i Borgerlig samverkan redan i oktober 2022 fattade beslut kring nya rutiner gällande kommunens lokalförsörjning.

– Numera är det kommunstyrelsen som är ytterst ansvarig för planeringen och för det strategiska arbetet med kommunens lokaler. 

Vad kommer att hända med Strömvillan nu?

– Vi får se om den kan användas till någon kommunal verksamhet, men vi är självklart öppna för om någon annan aktör har planer för Strömvillan, säger Jarl.

För Bengt Ydebäck, ordförande i KFUM Norrköpings styrelse, kommer beskedet från kommunen inte som någon större överraskning.

– Vi påpekade redan från början att Strömvillan inte är tillgänglighetsanpassad. Vi vet ju vilka barn det handlar om.

Bengt Ydebäck, ordförande KFUM Norrköping, påpekade tidigt att Strömvillan inte är tillgänglighetsanpassad.
Bengt Ydebäck, ordförande KFUM Norrköping, påpekade tidigt att Strömvillan inte är tillgänglighetsanpassad.

Kommunens beslut i april förra året var att den öppna fritidsgårdsverksamheten på kvällstid skulle läggas ut för upphandling – har ni lagt något anbud?

– Vi har inte sett någon anbudsförfrågan än. Det är många frågetecken kring det här. Speciellt med tanke på att fritidsgårdsverksamheten nu flyttas över från utbildningsnämnden till kultur- och fritidsnämnden. Vi har pratat lite med kultur- och fritidskontoret men de vet i nuläget inte så mycket om hur det blir.

Enligt Ydebäck går det bra att bedriva fritidsgård i Strömvillan trots att byggnaden dömts ut för viss verksamhet. 

Paviljonger på tomten

Vid årsskiftet 2021/2022 övertog utbildningskontoret lokalen Strömvillan efter KFUM Norrköping som bedrivit fritidsgårdverksamhet i byggnaden.

Utbildningskontoret avsåg att använda lokalen för korttidstillsyn för åldersgruppen 16-23 år. Antalet elever som skulle vara knutna till lokalen var cirka 28 ungdomar. 

Samhällsbyggnadskontorets utredning visade att antalet elever inte ryms i lokalerna. Dessutom är den inte tillgänglighetsanpassad.

Förslaget är nu att bygga paviljonger på Strömvillans tomt.

Karta: Sankt Persgatan 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!