Siffrorna för hur Norrköpings niondeklassare i kommunala skolor klarar sig ser bra ut. Trenden är tydlig uppåt, enligt utbildningsdirektör Sofie Lindén och ordföranden i utbildningsnämnden, Kikki Liljeblad (S).
– Man ska vara glad över segrar. Det har gjorts exceptionellt bra arbete ute i verksamheten, säger Kikki Liljeblad.
Enligt utbildningskontorets genomgång har meritvärdet, alltså summan av alla ämnesbetyg, ökat med åtta poäng i år. Från 218 till 226. Det är enligt utbildningsdirektören en stor ökning.
– Vi ser också att behörigheten gymnasiets yrkesprogram ökar. 82 procent av alla nior i den kommunala skolan klarar behörigheten, säger Sofie Lindén.
Även siffrorna för hur niondeklassarna klarat kunskapskraven i alla ämnen stiger. I vårens mätning klarade 72 procent kraven.
– Det som är extra glädjande är att både pojkar och flickor klarar de uppsatta målen i allt högre grad. Men pojkarna närmar sig också flickorna, säger Kikki Liljeblad.
Varför har resultaten förbättrats, enligt ditt sätt att se det?
– Det handlar om långsiktighet. Jag tror att det är viktigt att hålla i och att hålla ut. Skolan får inte bli någon ideologisk tummelplats, säger Kikki Liljeblad.
Djärkneparksskolan är en skola som klarat sig riktigt bra i vårterminens mätningar. Man har lyckats bäst när det gäller meritvärdet bland de kommunala skolorna. Skolan har ett meritvärde, alltså summan av alla ämnesbetyg, som ligger på 239,9 när snittet i Norrköping är 226.
– Det finns flera orsaker, tror jag, till att vi lyckats bra. Men att vi följer resultaten för varje enskild elev är en viktig orsak. Vi ser vilka styrkor någon har och försöker överföra det till ämnen som är svagare, säger Maria Andersson, lärare på Djäkneparksskolan.
– Det handlar om att se individen och förstå vad den är bra på och framförallt varför, säger Fredrik Hildelöv, också han lärare på Djäkneparksskolan.
Det finns en lång lista som de båda beskriver som viktig för att komma framåt och vidare. Det finns alltid sätt att utveckla arbetet, menar de båda.
– Men vi har systematiska besök av rektor på lektionerna. Det är bra, säger Maria Andersson.
– Vi har två lärare i matematik, engelska och svenska. Jag är mattelärare och jag vet att det är oerhört skönt att vi är två när du ser en hel drös med händer som räcks upp för att eleverna vill ha hjälp, säger Fredrik Hildelöv.