"Att prata om hur Norrköping skulle vara om något parti hade egen majoritet kan lätt bli lite långt ifrån verkligheten i fråga om hur visionärt det kan bli. Jag vill därför börja så här... Ett grönt Norrköping börjar och fortsätter med delaktighet. Det vi alla är med och engagerar oss i bryr vi oss också om – vårt bostadsområde, vår förening, vår park och vår miljö. Jag säger börjar och fortsätter, inte mål, en grön kommun blir inte färdig, men det finns förstås mål på vägen. Ett tydligt sånt mål är förstås vi skulle vara Sveriges bästa kommun när det gäller klimatet..."
Så inleder Miljöpartiets nya toppnamn, Robert Nordman, sina 120 exklusiva sekunder under rubriken "Om vi fick bestämma..." i det femte avsnittet av NT:s nyhetspodd Willner & Lagerqvist, som under våren fokuserar helt och hållet på höstens val den 11 september.
Det är på dagen, när vi spelar in podden, exakt fyra månader kvar till avgörandets söndag.
– Jag är verkligen spänd. Vi har laddat hur länge som helst, men nu ska vi få utlopp för den energi vi har byggt upp, säger Robert Nordman.
Robert Nordman, som är ett helt nytt politiskt namn för många och tar över toppositionen efter Mia Sköld, är ett arbetarbarn från Hageby, som gjorde klassresan och jobbar på universitetet i dag. Han har ett politiskt förflutet i det liberala ungdomsförbundet i början av 1990-talet, när Bengt Westerberg ledde Folkpartiet Liberalerna och Fredrik Malmberg var ungdomsordförande.
– Den passion, det driv och det genuina intresset för människor jag upplevde från Bengt och Fredrik var det som fick mig först att ge mig i kast med politik, berättar Robert.
2005–2011 jobbade han politiskt för Folkpartiet i landstinget innan han lämnade uppdraget av olika skäl, men han släppte aldrig intresset för politiken.
Nu är han tillbaka på allvar igen, men i ett nytt parti.
– Jag kunde inte gå tillbaka till Liberalerna. Det var inte samma parti jag lämnade en gång i tiden. Det var inte samma människosyn, som jag upplevde första gången, säger Robert.
Vad tog dig tillbaka till den här världen igen?
– Vi var inte förberedda på kris.
Förklara.
– Då, när jag klev in igen, skapade pandemin en kris, men jag såg mycket annat som jag hade sett innan dess också. Vi hade haft läkemedelsbrist. Vi hade förlitat oss på den logistik, som skulle vara så superoptimal att den skulle funka, men den gör inte det när det krisar. Det är så.
Var Miljöpartiet ett naturligt val?
– Ja. Det är det partiet, som tittar längst fram. Tittar, inte bara vad som är ekonomiskt optimalt i morgon, utan tittar med mycket, mycket längre perspektiv på saker och ting.
Nyhetspodden tar med lyssnaren genom många olika ämnen och områden i det politiska livet – såväl på det lokala som på riksplanet.
Miljöpartiet kan få en intressant och avgörande roll, när valet är över och makten ska bestämmas.
Var ligger, när det gäller den ekonomiska politiken, Miljöpartiet i Norrköping på vänster-höger-skalan?
– Blandad... När det gäller ekonomi så handlar det om att förhålla sig till saker som sker på en annan nivå i väldigt hög grad.
Du tänker på statens pengar?
– Vilka pengar har vi att röra oss med förutom de skatteintäkter vi har lokalt här... Det handlar väldigt mycket om vilka statsbidrag det är, hur riktade dem kommer vara och hur stor frihetsgrad har vi där. Ekonomi är viktigt. Jag är ingen marknadskramare, men heller inte någon som vill sitta och detaljplanera ekonomin. Jag är väldigt mycket mitten.
Den liberala själen finns kanske där?
– Den socialliberala finns där, men som jag också sa så är jag ganska sur på det ekonomiska systemet – just det här kortsiktighetstänket. En uthållig ekonomi sitter väldigt djupt i mig.
Klimat- och miljöfrågan hamnar oftast allra högst upp på ungdomarnas lista, när det kommer till vad som är valets viktigaste fråga. Varför är det då så få som röstar på Miljöpartiet?
– För att det har blivit populärt att inte göra det...
– Det har liksom blivit en skämtgrej. Allt som har varit dåligt har varit Miljöpartiets fel. Det har blivit en trend. Det har varit svårt för oss, när vi satt i regeringen att komma fram med vad vi har gjort och åstadkommit. Det blev en viss anonymitet.
Hur ska ni vända det här?
– Vi måste bli mer fokuserade och tydligare i våra styrkeområden som klimat och miljö, demokrati och barn och unga.