Nya vägvalet blev rena lyftet

För några år sedan valde 60-årsjubilerande bostadsrättsföreningen Slagan i Vidablick att i fortsättningen driva verksamheten helt självständigt. Rena lyftet, menar föreningens representanter och pekar på bättre ekonomi efter nya klimatsmarta lösningar i fastigheterna.

Clary Sundin (till vänster) och Elsy Månsson har bott i Brf Slagan ända sedan 1958. Här flankerar de ordföranden Lennart Stenberg.

Clary Sundin (till vänster) och Elsy Månsson har bott i Brf Slagan ända sedan 1958. Här flankerar de ordföranden Lennart Stenberg.

Foto: Privat

Norrköping2018-10-05 18:00

2014 lämnade Brf Slagan – tre bostadshus med totalt 129 lägenheter på Rösgången – huvudorganisationen Riksbyggen. Skälen var framför allt två.

– Dels ville vi omförhandla kontraktet för att få ned de administrativa kostnaderna och dels ville vi införa rökförbud i hela föreningen, säger Lennart Stenberg, ordförande i Brf Slagan.

– När vi inte fick det gehör vi ville, valde vi att lämna Riksbyggen och gå vidare som en självständig förening. Redan innan dess hade vi tagit över en del tekniska delar, som gräsklippning, snöröjning och städning. Det hela blev en väldigt bra lösning för vår del. Vi tar besluten själva, inom föreningen. Med tanke på det kan det vara aktuellt att väcka tanken hos andra anslutna bostadsrättsföreningar på att följa vårt exempel.

De senaste åren har Brf Slagan satsat på både solceller och bergvärme i sina fastigheter. Energivänliga insatser som dessutom sparat föreningen åtskilliga tusenlappar.

– Bland annat har vi kunnat kompensera för den kraftiga höjning av tomträttsavgiften som kommunen införde för något år sedan. När vi ville köpa loss marken fick vi inte ens något svar från kommunen, säger Lennart Stenberg.

– Vi har också kunnat installera ny utrustning för avjonisering av vårt vatten. Det behövdes verkligen. Nu har vi både bättre dricksvatten i kranarna och högre effekt i våra element. En klar förbättring.

Tankarna på att ytterligare klimatsäkra de tre niovåningshusen är ständigt närvarande. Nästa önskeprojekt är en kemikaliefri tvättstuga där tvätten sker i kallvatten. Lennart Stenberg är eld och lågor inför möjligheterna.

– Jätteintressant, säger han.

– Vi tittar på en HSB-förening i Malmö som redan är igång. Ett bra sätt att spara energi samtidigt som man skonar miljön genom att inte använda tvätt- eller sköljmedel. Istället kan man avjonisera vattnet. Smutsen lyfts då upp och sköljs ut med vattnet. Vi ska följa upp erfarenheterna från Malmö ordentligt.

Nyligen firade Brf Slagan sina 60 år med en stor tillställning som lockade drygt 90 deltagare. Att boendet är populärt bevisas inte minst av att tre av medlemmarna har bott i husen ända sedan de stod inflyttningsklara 1958.

– Det känns väldigt tryggt att bo här, säger vice ordföranden Birgitta Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!