På fredagseftermiddagen meddelade Norrköpings tingsrätt att det i nuläget inte blir någon konkurs för Norrköpingsföretaget Sefab. Enligt en samlad bedömning anser rätten att det finns tillräckliga skäl att låta byggbolaget fortsätta sin företagsrekonstruktion.
Tingsrätten motiverar – bland annat – sitt beslut med att bolaget "bedrivit en lönsam verksamhet under närmare 15 års tid innan bolaget 2022 drabbades av motgångar utöver bolagets kontroll". Vidare anser man även att det enligt utredningen framgår att bolaget redan genomfört en rad "kostnadsbesparande åtgärder".
Dessutom anser rätten att det "inte finns några andra syften med bolagets ansökan än att rekonstruera verksamheten".
Men det är inte alla som gillar rättens beslut. Skatteverket – som har fordringar hos Sefab motsvarande 52,5 miljoner kronor – har under utredningen uppgett att de motsätter sig att företagsrekonstruktionen fortsätter.
Enligt Skatteverkets bedömning tar bolaget för stora risker i sina målsättningar. Skatteverket anser också att det finns risk för att Norrköpingsföretaget inte uppnår lönsamhet. Myndigheten gillar heller inte hur bolaget agerat kring skatteskulderna.
Efter att ha fått anstånd – ett uppskov av betalningen – har pengar bland annat gått till att betala interna skulder inom koncernen – i stället för att betala de företag, underleverantörer, som har fordringar hos bolaget.
"Skatteverket anser inte att agerandet är lämpligt utifrån allmänhetens synpunkt. Mot den bakgrunden kan inte Skatteverket samtycka till en skuldnedskrivning, som krävs för att en företagskonstruktionen ska lyckas", står det i handlingar från tingsrätten.
Advokaten Christian Andersch, som är rekonstruktör i ärendet, tycker tingsrätten fattat ett rätt beslut.
– Jag är väldigt glad över att rekonstruktionen får fortsätta. Det är min övertygelse om att det här är bra för fordringsägarna, anställda och beställarna. Jag anser att Sefab förtjänar en andra chans och att det finns goda förutsättningar för att den här rekonstruktionen lyckas, säger han.
Skatteverket riktar hård kritik mot beslutet - de anser att Sefab inte agerat lämpligt. Bland annat genom att betala interna koncernföretag i stället för externa företag?
– Jag vet inte om det här stämmer. De uppgifterna får stå för Skatteverket. Men i min granskning ska jag titta på vad bolaget har gjort för betalningar. Likabehandlingsprincipen ska gälla, om det visar sig att närstående företag gynnats framför leverantörer, kan de företagen som fått betalt bli återbetalningsskyldiga. Då får de betala tillbaka.
Om det här stämmer, kan du förstå att det sticker i ögonen hos folk?
– Ja, absolut. Men det ingår som sagt i mitt uppdrag att kolla upp det här. Om det här stämmer, kommer det framgå i min granskningsrapport.
Vad händer nu närmast?
– Nu handlar det främst om att ha igång driften igen. Vi måste ta kontakten med kunder, det finns ju bland annat flera stora projekt inom Norrköpings kommun, och berätta att det blir en fortsatt rekonstruktion. En förutsättning för att det här ska lyckas är att beställarna av jobb hos Sefab betalar enligt ingående avtal för de uppdrag de har beställt, säger Christian Andersch.
Enligt handlingar från tingsrätten framgår det att det utöver Skatteverket var en borgenär som motsatte sig fortsatt rekonstruktion. Övriga borgenärer hade inga invändningar. Den nuvarande företagsrekonstruktionen gäller fram till den 21 april i år.
Pelle Furuheim, VD för Sefab, kommenterade beskedet i ett pressmeddelande.
– Ett mycket glädjande besked för alla våra medarbetare och för de projekt vi just nu driver. Det här innebär att våra pågående projekt fortsätter med full kraft, säger Pelle Furuheim.
– Vi är mycket tacksamma att vi fått förmånen att jobba vidare och vill rikta ett stort tack till alla som bidragit och gjort det möjligt att tillsammans skapa framtidstro.