Nytt samarbete för mer hållbart Norrköping

Tre stora aktörer, Hyresbostäder, Eon och Nodra, inleder en samarbete för att minska mängden restavfall i Norrköping.

Hyresbostäders Gunnar Boquist flankeras av Eons Per-Anders Tausson (till vänster) och Nodras Henrik Peterson när han skriver på avsiktsförklaringen.

Hyresbostäders Gunnar Boquist flankeras av Eons Per-Anders Tausson (till vänster) och Nodras Henrik Peterson när han skriver på avsiktsförklaringen.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2022-09-04 14:00

Med dokumenten omsorgsfullt placerade på en soptunna märkt "matavfall" signerar Gunnar Boquist (Hyresbostäder), Per-Anders Tauson (Eon) och Henrik Peterson (Nodra) i tur och ordning avtalet som slår fast att de tre aktörerna ska samverka för ett mer hållbart Norrköping med mindre klimatpåverkan.

Soptunnan är en viktig symbol i sammanhanget.

undefined
Hyresbostäders Gunnar Boquist flankeras av Eons Per-Anders Tausson (till vänster) och Nodras Henrik Peterson när han skriver på avsiktsförklaringen.

Avsiktsförklaringen handlar nämligen om restavfall – framför allt plast med fossilt ursprung – och förmågan att, med ökad samverkan, förbättra möjligheterna till minskad mängd restavfall i Norrköping. De tre bolagens respektive verksamheter ska nu bilda en starkare kedja som hanterar och tar hand om restavfall i Norrköping. Därmed säger man sig vilja vara en del av lösningen på klimatutmaningen snarare en del av problemet.

– Vid förbränningen av plast med fossilt ursprung tillförs ett nettotillskott av växthusgaser i atmosfären som bidrar till att växthuseffekten ökar. En ökad sortering av återvinningsbara material, som plast, är gynnsamt ur ett klimatperspektiv. Mängden plast som förbränns minskar, säger Eons Per-Anders Tauson.

undefined
Rätt sorterat. Nodras Peter Nimrodsson är imponerad av Anders Liljegrens källsortering.

De tre bolagen spelar alla vitala roller i Norrköpings avfallskedja. Hyresbostäder är stans största hyresvärd med 25 000 hyresgäster som i sin tur genererar en stor mängd restavfall. Nodra samlar in allt restavfall i kommunen medan Eon tar emot och förbränner restavfallet och omvandlar det till, bland annat, fjärrvärme och el.

– Samarbetar vi, bidrar vi till mindre miljöbelastning, säger Henrik Peterson från Nodra.

Det nya samarbetet ska också bidra till regional och nationell kunskapsspridning, bland annat genom konferenser.

undefined
Bättre märkning i miljörummen ska underlätta att det blir rätt från början.

Allt börjar förstås redan i bostadsområdenas miljörum. Är avfallet rätt sorterat från början är mycket vunnit. Hyresbostäder jobbar hårt för att få sina hyresgäster att bli ännu bättre och de båda områdesansvariga, Sara Gustafsson och Mikael Remahl, visar upp miljörummet på Ljura där avsiktsförklaringen undertecknas.

– Är miljörummet rent och fint underlättar det. Vi har också satt upp tydligare skyltar om vad som ska kastas var, säger Sara Gustafsson.

undefined
Hyresbostäders områdesansvariga Sara Gustafsson och Mikael Remahl.

Anders Liljegren från intilliggande Arkivet för UFO-forskning kommer förbi med några välfyllda men välsorterade soppåsar med plast.

– Lägg allt i "förpackningar", säger Nodras Peter Nimrodsson.

Rätt så långt och en bra start i den gemensamma ambitionen om ett mer hållbart Norrköping.

Karta: Ljuragatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!