Ögonoperationer gav grumlig syn

Att byta ut ögats lins är en metod för att slippa synfel och glasögon. I dagarna har en privat ögonklinik anmält en rad misslyckade linsbyten.

Ögonoperation. Resultatet misslyckat, nu larmar ögonkliniken Memira om att de och deras patienter har drabbats av ett produktfel i 0,011 procent av de inopererade linserna. (Bilden är en genrebild från en annan ögonoperation vid en annan klinik.)

Ögonoperation. Resultatet misslyckat, nu larmar ögonkliniken Memira om att de och deras patienter har drabbats av ett produktfel i 0,011 procent av de inopererade linserna. (Bilden är en genrebild från en annan ögonoperation vid en annan klinik.)

Foto: ARKIVBILD Ida Ling Flanagan

Norrköping2016-04-18 13:50

– Jag har i dagarna anmält 21 sådana här fel, förklarar Frida Göransson som är kvalitetsansvarig på den privata ögonkliniken Memira Holding AB.

Problemen har uppstått på olika kliniker runt om i landet innan linstillverkaren upptäckte ett fel som de gjorde ögonklinikerna uppmärksamma på. Tillverkningsfelet beror på att ämnen i linserna som har opererats in har reagerat fel med varandra. Gemensamt för de anmälda patientfallen är att alla personerna ska ha fått linser inopererade mellan oktober 2010 och mitten av 2014.

Frida Göransson tycker inte att ögonopererade patienter ska bli oroliga i onödan.

– Vi gör på Memiras kliniker ungefär 10 000 sådana operationer (där linsen byts ut) om året och det är alltså 0,011 procent av de patienterna som har drabbats.

Ska vara för evigt

På Memiras hemsida står att läsa att "resultatet av ett linsbyte (RLE) är permanent. Den inplanterade linsen håller livet ut och synskärpan kommer hela tiden vara den samma". Klinikens kunder har betalat tiotusentals kronor för varje linsbyte. Men den felfria synen har alltså inte varit bestående för de 21 patienter som Memira nu slagit larm om.

Inom några år har de kommit tillbaka då de upplevt att de börjat se allt suddigare. Ibland har grumligheten på linsen också varit synlig vid undersökning. Så här skriver Memira om ett par av patienterna:

I Norrköping opererades en patient med lyckat reslutat i mars 2012. I augusti 2015 återkom dock patienten med successivt försämrad syn på höger öga som också gick att se vid undersökning i september.

I Linköping opererades en patient med lyckat resultat i januari 2014. I oktober 2015 återkom patienten med suddig syn på vänsterögat och upplevde själv en grå hinna. I januari 2016 fick patienten den grumliga linsen utbytt. Memira skickade den grumliga linsen till tillverkaren.

Olika utfall

Sedan dess har Memira bytt linstillverkare och linstillverkaren har bytt sin tillverkningsprocess. Memira har försökt att korrigera felen. Minst en patient har valt att avvakta med att göra ytterligare ett byte av det egna ögats lins.

– Vi för en kommunikation med de här patienterna och tar vårt ansvar som privat vårdgivare. Vi gör en individuell bedömning i varje fall men generellt är inte risken att byta linsen ännu en gång större än den var från början, säger Frida Göransson.

Alla patienterna omfattas av en patientförsäkring som ska täcka alla merkostnader som exempelvis omoperation.

Patienter runt om i landet

De 21 drabbade patienterna, vars fall nu har anmälts av ögonkliniken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, finns i exempelvis Linköping, Norrköping, Gävle, Stockholm, Borlänge, Karlstad, Västerås och Uppsala.

Patienterna i de anmälda fallen har enligt Memira genomgått en, i övrigt okomplicerad, RLE (Refractive Lens Exchange som alltså innebär ett borttagande av ögats egen lins och en inopererad konstgjord lins) för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet

Anmälningarna från Memira har gått till IVO och vidare till Läkemedelsverket då Memira anser att patienterna (och företaget) har drabbats av produktfelet. Samma produktfel anmäldes under 2014 av tillverkaren som då bad alla kliniker att hålla utkik bland sina patienter och att anmäla eventuella fel som uppstod över tid.

Källa: IVO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om