Oklarhet råder kring döda mäns spermier

En kvinna i Östergötland har vädjat till sjukvården att spara den nedfrusna sperman från sin avlidna livskamrat då lagen håller på att ses över.

Norrköping2014-04-17 02:00

Paret hade stora planer på att skaffa barn tillsammans. Men så blev mannen sjuk. Därför lämnade mannen sperma till förvaring hos Universitetssjukhuset i Linköping. Mannen dog senare och kvinnan har därefter försökt få sjukhuset att fortsätta förvara spermierna eftersom experter efterlyst att biobankslagen ska ses över. I mars 2012 fick dessutom regeringen i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag när det gäller assisterad befruktning av ensamstående kvinnor.

I ett brev till landstinget uttrycker kvinnan vilket värde det skulle vara att spara säden för framtiden om det skulle bli lagligt möjligt att en del av hennes livskamrat kunde få leva vidare genom ett barn. I andra hand har hon bett sjukhuset att förvara säden på Karolinska sjukhuset där man ska ha hjälpt en kvinna i liknande situation.

”Det känns inte rättvist att olika landsting i Sverige behandlar liknande fall olika”, skriver kvinnan.

Lagen om insemination är tydlig med att användning av spermier från avlidna inte är tillåtet. När det gäller vem som har dispositionsrätt av lagrade spermier är däremot lagen inte lika tydlig, enligt Kjell Asplund, ordförande i Statens Medicinsk-etiska Råd.

– Vi har föreslagit att man ska klargöra detta. Det handlar ofta om män som har cancer och som väldigt tydligt, ibland skriftligt, har uttryckt sin vilja att deras spermier ska användas. Vi i etiska rådet har då tyckt att det är rimligt att man ska få fullfölja om man redan har inlett någon form av assisterad befruktning.

I praktiken handlar det om att ta beslut om kvinnan ska få rätt att ta ut sperman från biobanken och genomgå provrörsbefruktning utomlands eftersom det ännu inte är tillåtet för ensamstående kvinnor i Sverige. Oftast åker kvinnor till Storbritannien eller Danmark för att göra detta, enligt Kjell Asplund.

Men trots att lagen är otydlig över förfoganderätten av lagrade spermier är det kutym inom sjukhusen i Sverige att förstöra sperman när donatorn avlidit. Så har även Universitetssjukhuset i Linköping gjort.

I ett svar till kvinnan skriver landstingets jurist att det inte finns något lagligt stöd att spara sperman.

– De tolkar lagen som att den måste destrueras. Våra jurister är inte lika övertygade. Det här är en situation som man inte förutsåg när nuvarande lagar skrevs. Vi har haft svårt att se att det här skulle kunna vara till skada för det blivande barnet och andra anhöriga, säger Kjell Asplund.

Frågan delar det etiska rådet

Statens Medicinsk-Etiska råd är inte helt enigt i frågan om vad som ska gälla där donatorn är avliden. En majoritet i rådet anser att man ska få använda ägg och spermier från avlidna om en fertilitetsbehandling redan är inledd och det finns samtycke från den avlidne.

Men en minoritet i rådet anser att det även i fortsättningen ska vara förbjudet, främst med hänsyn till barnen. Man vet inte hur barnet skulle ta skada av det faktum att den andra föräldern var avliden när barnet blev till.

Obefruktade ägg och spermier omfattas av bestämmelserna i biobankslagen. Rådet anser att att rättsläget i Sverige är oklart när det handlar om förfoganderätten, därför behöver detta bli tydligare och regleras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om