Oklart vad som väntar integrationsverkets personal

Integrationsverket lägger ner sista juni. Resultatet för de anställda är förtidspension, omplacering eller uppsägning. För många är det oklart vilket.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-05-13 13:37

Det är bara sju veckor kvar tills integrationsverket lägger ner och uppåt 30 anställda vet inte än hur deras situation kommer att se ut den första juli.
– Det är mottagande myndigheter som bestämmer men förhoppningsvis kommer alla att få besked inom en vecka, säger generaldirektör Lena Bernström.
Hon förklarar att det inte är integrationsverkets fel att processen tagit så lång tid. Regeringen skulle ha tagit ett beslut i januari, men det dröjde till mars. Två månader som myndigheterna skulle ha behövt.


Många oroliga
– Arbetsmoralen är fortfarande hög men arbetsmiljön är inte den bästa just nu. Många är oroliga över framtiden, berättar Omar Nur, STs fackliga ombud.
Leif Wernberg är fackligt ombud för Saco. Tillskillnad från Nur tycker han att stämningen är förvånansvärt bra.
– Men det beror självklart på vilken situation man är i, tillägger han.
Att myndigheten snart lägger ned märks inte på arbetsuppgifterna. Personalen har fortfarande jättemycket att göra.
– Det är helt fel tid för nedläggning. I och med den tillfälliga flyktinglagen under 2006 och flera stora konflikter runt om i världen, har inströmningen ökat, säger Omar Nur.


Ingen överlappningsperiod
Han menar också att det är konstigt att det inte är någon överlappningsperiod. Integrationsverket lägger ned den sista juni och den första juli ska den nya organisationen vara i gång.
– Under maj kommer vi att ha fyra konferenser runt om i Sverige. Det kommer vara en typ av kunskapsöverföring till länsstyrelserna om hur man förhandlar med kommunerna, säger Lena Bernström.


50 i avvecklingsorganisation
Av de 94 som är anställda i dag kommer 50 personer ingå i avvecklingsorganisationen. Ett 20-tal av dem kommer att pensioneras och några kommer att fortsätta arbeta i integrationsverkets lokaler med avvecklingen under ledning av Lena Häll-Eriksson.
Ett 20-tal personer har fått jobb på migrationsverket, inom kommunen och även på regeringskansliet.
De som arbetar med utredningar och analyser vet att de kommer bli uppsagda. Kanske får de gå innan nedläggningen.
– Statssekreteraren var på besök för ett tag sedan och lovade ett generöst bemötande. Nu vill ledningen säga upp folk redan innan den siste juni, det tycker inte jag är generöst, säger Leif Wernberg.

Fakta Integrationsverket

Startades 1998 för att undersöka och belysa vad som påverkar integrationen. De har även stöttat kommunerna i deras arbete med integration.
Från och med 1 juli i år har migrationsverket tillsammans med länsstyrelserna ansvar över flyktingmottagandet.
Ungdomsstyrelsen, Statistiska centralbyrån och Svenska ESF-rådet (Europeiska socialfonden) tar över Integrationsverkets övriga arbetsuppgifter.
Integrationsverket har haft en samordnande roll för att utveckla introduktionen av nyanlända. Nu kommer det att läggas på Arbetsmarknadsverket, Försäkringskassan, Skolverket och andra myndigheter som berörs av introduktionen.
Syftet med nedläggningen är att effektivisera statsförvaltningen.
Källa: Integrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om