Olika subventioner på glasögon till barn
Skillnaderna mellan vilket bidrag barn får till sina glasögon är stora beroende på var i landet man bor.
Bara Stockholms och Kronobergs läns landsting ger inga bidrag till barns glasögon. Hur stort bidrag som ges i övriga landsting varierar. I Östergötland är det sedan 16 år tillbaka 450 kronor per glasögon.Foto: BJÖRN LARSSON
Foto: Fotograf saknas!
När små barn får glasögon beror det ofta på ett brytningsfel, närsynthet eller översynthet.
- Det är viktigt att synfelet behandlas när barnet är litet, för det är inte möjligt att korrigera det senare i livet, säger Mariann Abrahamsson, verksamhetschef för Ögonkliniken på Vrinnevisjukhuset.
Ögonläkarna tolkar därför reglerna om bidrag välvilligt. Bidrag betalas ut när nya glasögon behövs, oavsett om barnets syn försämrats eller om glasen gått sönder.
Bidraget i Östergötland har varit detsamma i sexton år, sedan 1989. I dagens penningvärde motsvarar de 450 kronorna cirka 670 kronor. Några klagomål på bidragets storlek har inte nått landstinget.
- Det är klart att det inte finns några glasögon som kan köpas för 450 kronor, men det är ändå ett bidrag, säger Mariann Abrahamsson. Hon tycker inte att man som i Stockholm ska låta familjerna betala hela kostnaden. Men är tveksam till om landstinget borde höja bidraget efter så många år.
- Det är en svår fråga. Vad ska man göra med pengarna? Det handlar om att prioritera. Det finns säkert grupper som behöver de pengarna bättre.
Barn i åldrarna 0-7 år som behöver standardglas i sina glasögon får 450 kronor i bidrag från landstinget. Om barnet behöver specialglas är ersättningen 900 kronor per gång. Bidraget ges varje gång glasögonen byts ut.
Synskadade barn har gratis glasögon.
Synskadade barn har gratis glasögon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!