Det var i höstas som regeringen meddelade att polismyndigheten ska få fler kameror 2024.
I dagsläget är det oklart exakt hur många kameror som kommer att sättas upp i lokalpolisområde Norrköping, men polisens förhoppning är att antalet fasta kameror tredubblas, berättar Mikael Wilhelmsson.
– Arbetet pågår och jag vågar inte säga när vi kan ha ett svar på hur många som kommer att sättas upp och var. Men det kommer att utökas ganska rejält, säger han.
I dag finns det ett 30-tal kamerapunkter i Norrköping, berättar Wilhelmsson. Varje kamerapunkt kan bestå av flera kameror.
– Önskelistan från vår sida är lång när det gäller var vi vill ha kameror. Vi ser det som ett hjälpmedel i all brottsutredning, både förebyggande men också i utredande syfte när ett brott har skett.
När det gäller vilka platser som kan bli aktuella för den utökade kameraövervakningen prioriteras platser med mycket folk i rörelse.
– Initialt prioriteras centrala miljöer och problemområden samt krogmiljöer och torgmiljöer. Utökningen gäller hela vårt LPO-område och kommer att innefatta Finspång, Söderköping och Valdemarsvik där det inte finns några kameror i dag. Sedan kan det även utökas med E4:an och liknande platser där det begås många trafikbrott.
Var får kamerorna inte sättas upp?
– Det kan vara inne i kyrkor och i vissa samlingslokaler. Och kameror som filmar in i folks bostäder. Om det sitter en kamera som filmar in i någons bostad så sker det en maskning vilket gör att det materialet skärs bort.
Kriminalkommissarie Jan Staaf leder många utredningar gällande grova brott som skett i Norrköping den senaste tiden. Han ser mycket positivt på att polisen kan få fler kameror.
– Det är ett fantastiskt viktigt verktyg för oss. Ser vi tillbaka 20 år så tyckte den stora allmänheten att det var oerhört kränkande, men i dag har opinionen svängt.
– Jag hoppas att vi i en framtid kan närma oss exempelvis Storbritannien och USA där man i realtid kan gå från kamera till kamera och följa en gärningsperson för att snabbt lösa brott.
Jan Staaf anser inte att allmänhetens personliga integritet kränks av polisens kameraövervakning.
– Det här handlar om att vi söker specifika individer. Alla andra som fastnar på kameran är fullkomligt ointressanta för oss.
Som exempel på utredningar där kameraövervakning spelade en avgörande roll lyfter han dubbelmordet utanför en nattklubb på Slottsgatan 2019 och Ingelstamordet 2020. När det gäller dubbelmordet utanför nattklubben dömdes ingen – men sex män, som tros ha varit inblandade, dömdes för Ingelstamordet.
– Jag har även flera pågående utredningar, som jag inte kan gå in på, där kameror blir viktiga. Allt färre utredningar löses enbart förhörsvägen. Mycket löses via teknisk bevisning och kameramaterial. Det kan räcka med att vi ser att en person befunnit sig i kommunen för att det ska vara värdefullt i utredningen.
När vi pratade med folk på stan var samtliga positivt, eller neutralt, inställda till att polisen kan få fler övervakningskameror.
– Om det är någon som mår illa av det så har de väl inte rent mjöl i påsen. Om buset får reda på att det finns kameror tror jag att det skulle öka tryggheten, säger Rolf Karlsson.
Eleni Masoura är inne på samma spår.
– Om man inte har något att dölja så behöver man inte vara orolig.
Målet är att antalet kameror i hela landet ska uppgå till 2 500 innan årets slut.