Öppnar sin skog för orienterarna

Bröderna John och Bertil Fröberg från Lotorp har en undanskymd nyckelroll vid O-Ringen i sommar. Det är i deras skog en del av tävlingarna går. Men det är tveksamt om de hade lånat ut marken till några andra än just till orienteringsfolket.

Karl-Gunnar Gustavsson har vigt i princip hela sitt liv åt skogen.

Karl-Gunnar Gustavsson har vigt i princip hela sitt liv åt skogen.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2019-03-23 10:00

Klar luft, doften av blöt mossa, starkt kaffe i muggen och bra glöd på bädden. Tillvaron i storskogen kan vara oslagbar och äger man skog är man rädd om den och brukar den med förstånd. Man kan, i och för sig, också låta 20 000 orienterare dra fram mellan stammarna och lämna tydliga fotavtryck i mängder bakom sig. Även om det kanske inte är självklart.

John och Bertil Fröberg tillät sig att fundera både en och ett par gånger innan de gav klartecken för O-ringen att disponera den gamla släktskogen väster om Lotorp och norr om Finspång för sommarens breda orienteringsfest. En av etapperna avgörs på delar av brödernas 500 hektar utbredda marker som brukats inom släkten ända sedan 1700-talet.

– Ja, det var med viss tvekan, det var det, säger John Fröberg från sin plats vid den öppna elden.

– Det kommer mycket folk och det kommer att bli nedtrampat. Samtidigt känner vi förtroende för skogsfolket. Orienterarna vet hur man beter sig i skogen. De brukar inte skräpa ned.

Bertil Fröberg nickar instämmande vid hans sida.

– Samtidigt är det naturligtvis bara trevligt om skogen utnyttjas. Att så många som möjligt får chansen att njuta av den. Uppstår det direkta skador utgår det ersättning. Normalt slitage gör däremot inte så mycket. Det kan vi stå ut med. Skogen återhämtar sig med tiden. Man vill ju vara en "good citizen" när det ändå är så många ideella krafter inblandade i O-Ringen.

Bröderna Fröberg får sällskap vid lägerelden av Karl-Gunnar Gustavsson. En legendar i de lokala orienteringskretsarna som blev nordisk juniormästare 1971 och som sedan dess egentligen aldrig har lämnat skogen. Hela yrkeslivet, efter tio år som elitorienterare, har "KG" ägnat åt skogsbruk och inför O-Ringen har han skött kontakterna med både markägare och jaktledare.

– Tryggt för oss med en sådan kontakt, konstaterar Bertil Fröberg när "KG" Gustavsson tar plats på den hyvlade stocken intill elden.

Karl-Gunnar Gustavsson gör ett rejält och jordnära intryck. Kanske hans person stämmer väl överens med beskrivningen i årsboken Skärmen från hans segerlopp den där septemberdagen för nästan 48 år sedan: "Startade lite försiktigt och trampade gasen i botten först då allt stämde för honom".

Även nu tycks allt stämma.

– Jo, jag tror vi har med oss alla på banan, säger han med en eftertänksam nick.

– Såväl markägare som jaktledare. Vi är ju beroende av dem och av en bra dialog. Viltet kan annars vara ett känsligt kapitel och det kan uppstå intressekonflikter. Det var ett år, för ganska länge sedan nu, som det gick illa och det blev debatt. Det är gott om älg och kronvilt i de här skogarna. Dem vill vi inte störa. Vi måste ta hänsyn. Det är viltet som bor här. Vi bara hälsar på. Men viltzonerna ska fungera bra och viltavdrivningen är till stor hjälp.

O-Ringen samarbetar med ett tiotal skogsägare inför skogssportens särklassiga breddmönstring i sommar. Allt från dominerande Holmen till mindre, privata markägare. För John och Bertil Fröberg är samtidigt skogen närmast omätbart viktig och värdefull. En vital del av vardagen och hela livet.

– Utan skogen hade varken jag eller John bott kvar här, säger Bertil Fröberg.

De har dock aldrig använt den till att själva orientera i.

– Det var väl något man gjorde i lumpen. Och det var ju ett tag sedan, säger John Fröberg med ett skratt.

O-Ringens avtalsförhandlingar med bröderna Fröberg om marken drog ut en smula på tiden. De hade sålt en del av den gamla, mogna skogen, där etappen skulle gå, på rot och det var planerat för avverkning redan under våren. För att slippa tävlingar i sommar på ett hygge, sköts avverkningen upp till efter O-Ringen. Det var ett villkor vid försäljningen.

– Skönt att det gick att lösa på ett bra sätt, konstaterar Bertil Fröberg.

"KG" Gustavsson halar fram tävlingskartan över bröderna Fröbergs marker. Några kontroller är inte utmärkta på just den här kopian – hemligt in i det sista – men kartan väcker ändå stort intresse. Känslan av hur levebrödet är på väg att förvandlas till en tillfälligt tävlingsarena börjar ta form. O-Ringen närmar sig och även om bröderna Fröberg inte tänker delta, förvarnar de om att de i alla fall tänker ta det av folkfesten.

– Ja, vi är säkert hemma då, säger John Fröberg.

– Och då ska man väl uppleva det hela. Smyga runt lite.

O-ringen Kolmården 2019

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om