"Vi har en långsiktig plan för ungdomarna i Norrköping"

Traditionella fritidsgårdar kan komma att ersättas med en mobil lösning där personal flyttas till de områden där ungdomar samlas. Men Annette Sjöö (S) är tveksam. "Risken är att fler drar runt på stan", menar hon.

"Det som skapar oro är att man bara fått ett fragment av en helhet. Oron uppstår när inte all information kommer ut samtidigt", säger Sophia Jarl.

"Det som skapar oro är att man bara fått ett fragment av en helhet. Oron uppstår när inte all information kommer ut samtidigt", säger Sophia Jarl.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-02-01 21:00

NT:s avslöjande kring de planerade förändringarna för Norrköpings fritidsgårdar väckte många reaktioner. "Är det inte lika bra att lägga ner hela stan snart?", var en av kommentarerna från läsarna. Efter våra publiceringar valde kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) att skicka ut ett pressmeddelande där hon kommenterade det ekonomiska läget.

Varför valde du att skicka ut ett pressmeddelande om ekonomin efter våra artiklar?

– Dels för att jag ville sätta fritidsgårdarna i ett större kontext och dels för att det är viktigt att berätta de underliggande orsakerna – det svåra ekonomiska läge kommunen befinner sig i, säger hon.

undefined
"Det som skapar oro är att man bara fått ett fragment av en helhet. Oron uppstår när inte all information kommer ut samtidigt", säger Sophia Jarl.

Många har hört av sig till oss och är oroliga för att fritidsgårdar föreslås stänga. Kan du förstå den oron?

– Jag vill vara tydlig med att det inte finns något förslag än. Det är bara ett arbetsmaterial. Det som skapar oro är att man bara fått ett fragment av en helhet. Oron uppstår när inte all information kommer ut samtidigt. Vi har en långsiktig plan för ungdomsverksamheten i Norrköping och framöver hoppas jag vi kan räta ut frågetecknen. 

Varför planeras det för nedstängningar av fritidsgårdar? Går det inte att hitta kompromisser i form av färre personal och öppettider?

– Utan att föregå något, det finns som sagt inget färdigt förslag än, är det min uppfattning att man har tittat på kompromisser.

Finns det inte en risk att ungdomar drar runt på stan om det stängs ner fritidsgårdar i Åby och Svärtinge?

– Ungdomar på högstadiet är väldigt rörliga, de går kanske redan på friskolor inne i stan i stället för en skola där de bor. Något som hittills inte framgått i medierapporteringen är planerna på en mobil fritidsgårdslösning. Vi flyttar personalen till det område där ungdomarna samlas. Enligt besöksstatistiken finns det lokaler där ingen är, det känns inte effektivt. Vi måste möta ungdomarna där de finns, vår verksamhet måste bli mer uppsökande.

undefined
Fritidsgården i Åby pekas ut som nedläggningshotad. "Något som hittills inte framgått i medierapporteringen är planerna på en mobil fritidsgårdslösning. Vi flyttar personalen till det område där ungdomarna samlas", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) om det arbetsmaterial som snart ska presenteras i helhet.

Om man drar ner på fritidsgårdar, finns det då inte en risk för att notan kommer i form av framtida placeringar på HVB/SIS?

– De som arbetar på fritidsgårdarna i dag gör en stor del av det förebyggande arbetet genom att träffa ungdomarna. Men det finns ingen entydig forskning som visar att det är fritidsgårdarna som räddar ungdomarna från gängkriminalitet och utanförskap. Det förekommer till och med att fritidsgårdar används som rekrytering av kriminella, säger Sophia Jarl.

På torsdagsförmiddagen hölls ett så kallat presidiemöte där kultur- och fritidsnämndens ledamöter Päivi Johansson (M), Anna Drake (L) och Annette Sjöö (S) fick viss information av tjänstemännen om de föreslagna förändringarna.

Det handlar bland annat om att fritidsgårdarna i Lindö, Svärtinge och Åby ska läggas ner. Borgsmo får stora besparingskrav, medan det blir förstärkningar på Ektorp, Sandbyhov och Djäknepark. Dessutom föreslås det neddragningar även på fyra andra gårdar. Vilka är i nuläget inte offentligt.

– Det var en av punktema som sköts fram till ett extrainsatt presidiemöte onsdagen den 7 februari, säger Annette Sjöö.

undefined
"Jag ser att det finns en stor risk att det här drar många fler unga in till stan", säger Annette Sjöö (S), ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Fick ni ta del av en handling?

– Nej, det handlar fortfarande om ett arbetsmaterial.

Blev du mer eller mindre orolig efter det här mötet?

– Jag kan väl säga att jag inte är så imponerad. Jag tror att de måste fundera ett varv till. Risk- och konsekvensanalysen får vi se först i nästa vecka.

Vad är dina största farhågor?

– Jag ser att det finns en stor risk att det här drar många fler unga in till stan. Ambitionen är att de i Åby och Svärtinge ska besöka fritidsgården i Sandbyhov i stället. Jag tror inte att det är så enkelt.

Vi har tagit del av besöksstatistiken. Tittar man på Lindö är det få besökare på fritidsgården. Är det inte rimligt att man stänger ner om intresset är så lågt?

– Vissa saker kan jag förstå, som beläggningen. Jag vet att Lindö är en av gårdarna med väldigt lite besök. Här vill man att de ska börja gå på Djäknepark, men det kommer att uppstå ett glapp från det att skolan slutar till det att fritidsgården öppnar. Jag tror som sagt att det finns risk för att vissa drar runt på stan, där de kanske träffar andra som också bara driver runt på stan, säger Annette Sjöö.

7 februari ska tjänsteskrivelsen presenteras – då får vi se hur förslaget ser ut. Ärendet ska sedan behandlas av KFN den 15 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!