Det var vid en rutinundersökning som stationsförvaltare Magnus Sandberg och Primär fastighetsförvaltning upptäckte att pelarna i stål som såg solida ut på ytan, var i sämre skick under markytan.
– Vi har insett att det är ganska många H-balkar som är påverkade av rost, säger Magnus Sandberg.
Nu står Trafikverket inför valet att renovera och förbättra det som finns – eller bygga ett helt nytt tak till perrongen.
I väntan på besked om vad en renovering kan kosta har plattformstaket vid spår 1A fått tillfälliga stöttor som håller taket på plats. Så kommer det bli en tid framåt. Om cirka fyra veckor ska en kostnadsberäkning finnas när den totala omfattningen på skadorna står klar.
– Det som varit vår oro när det gäller taket var om det fanns en vältrisk. Taket stod stadigare innan vi började gräva upp runt fundamenten. När vi insåg att det var så pass mycket fundament vi behövde kolla upp så stadgade vi upp taket, säger Magnus Sandberg.
– Nu undersöker vi om det går att gjuta om, och till, de fundament som finns för att sedan placera pelarnas anslutning till fundamentet ovanför markytan. Det är en kostnadsfråga också. Drar det här iväg något kopiöst då kan det vara aktuellt att riva och ersätta den befintliga konstruktionen med något helt nytt, förklarar Magnus Sandberg.
Centralstation i Norrköping är en av stans mest framträdande byggnader. Men det finns inga byggnadsminnesklassningar eller liknande på perrongtaken. Norrköpings kommun är angelägen om att bibehålla miljön så långt det är möjligt.
På lång sikt påverkar arbetet med Ostlänken mellan Järna och Linköping och planerna på en helt ny centralstation.
– Finns det ett alternativ, till exempel någon annan typ av väderskydd som är billigare och bättre kan det vara aktuellt här. Men jag gillar funktionen som finns med konstruktionen idag. Att kunna gå från tåg till bil torrskodd, säger Sandberg.
Vad är speciellt med Norrköpings centralstation?
– Vi vill inte försämra anläggningens funktion, i så fall vill vi behålla eller förbättra den. Men en del av bangården som den är utformad idag uppfyller inte alla de önskemål vi har om en trygg och säker miljö. Det är något som vi generellt försöker bygga bort med planskilda broar, tunnlar eller ramper. Men det är extremt kostsamma förändringar, säger Magnus Sandberg.