Ortopedläkare kräver centrumchefens avgång

Krisen på Ortopedicentrum fördjupas. Nu kräver läkare centrumchefen Per-Otto Olssons avgång.

NORRKÖPING2006-06-10 04:00
Problemen inom den ortopediska verksamheten fortsätter. För ett par månader sedan krävde huvudskyddsombudet i landstinget att Östgötahälsan skulle utreda arbetsmiljön inom Ortopedicentrum och det är bara ett tecken på att allt inte står rätt till.
Missnöjet inte bara pyr, utan snarare kokar, i läkarkåren. Senast är det läkaren Lars Palm, som främst arbetar på Ortopedicentrum i Linköping, som i ett skarpt formulerat brev till landstingsdirektör Åke Rosandher beskriver läkarbristen som akut. Inom loppet av tre veckor har fyra läkare vid Ortopedicentrum valt att säga upp sig eller tagit tagit tjänstledigt under lång tid.

"Ta bort centrumchefen"
Orsaken till avhoppen är enligt Lars Palm organisationsförändringarna de senaste två åren, ledningen och centrumchefen Per-Otto Olsson personligen. Lars Palm anser att den enda lösningen i det här läget är att ta bort centrumchefen, som är ytterst ansvarig för genomförandet av omorganisationen samt galjonsfigur och symbol för den nuvarande situationen.

Uppdrag inom ramar
- Det känns tungt och lite orättvist. De mest kritiska doktorerna förstår inte att jag har ett uppdrag inom vissa ramar. Jag tror inte det skulle hjälpa att byta ut mig mot någon annan. Jag är en del av landstingsledningen och tror på idéerna bakom strukturförändringarna, säger Per-Otto Olsson.
- Jag känner stöd från landstingsledningen annars skulle jag inte sitta kvar.
I den nya organisationen är ortopederna anställda i en gemensam länsklinik, Ortopedicentrum. Det mesta av de planerade höft- och knäledsoperationerna görs i Motala, medan Vrinnevisjukhuset har en inriktning mot kirurgi och Universitetssjukhuset i Linköping akut- och högspecialiserad ortopedi.

Se till patienterna
Per-Otto Olsson tycker läkarna som kollektiv borde se mer till patienterna och mindre till sitt egenintresse.
- Vi till för patienten, inte för den enskilde doktorn. Vi har hittills inte lyckats helt med våra mål, men vi är på rätt väg.
Han framhåller att Ortopedicentrum i dag gör fler och snabbare operationer än för två år sedan. För patienten betyder det kortare väntetider, som exempel tar han tant Hilda i Valdemarsvik som tidigare fick vänta två år på att få en ny knäled men nu fem månader. Till årsskiftet är målet att väntetiden för patienter som hon ska vara nere i tre månader.

Allt inte sämre
- Allt har inte blivit sämre som flera doktorer vill påskina, inte ur patienternas perspektiv.
Per-Otto Olsson tror kritiken från läkarna beror på att det lilla sjukhuset i Motala tillförts resurser, vilket påverkat verksamheten i både Linköping och Norrköping.
- Jag tror att det är svårsmält för vissa doktorer. De ser förändringarna som ett hot. På det lilla sjukhuset är de däremot mer vana vid förändringar.
Landstingsdirektör Åke Rosandher skriver i sitt svar till Lars Palm att han ser allvarligt på situationen inom Ortopedicentrum. Arbetsgivaren är beredd att genomföra förändringar för att förbättra den. Han betonar också att centrumchefen har ett självständigt mandat att genomföra Ortopedicentrums uppdrag, men att han inte kan ändra på själva uppdraget.
Han har inte någon avsikt att byta ut Per-Otto Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om