Camilla Jansson är avdelningschef för Östgötatrafikens beställningstrafik. Hon är medveten om att införandet av det nya beställningssystemet inte har varit smärtfritt.
– Alla nya system har barnsjukdomar, men efter att vi hamnat i skarpt läge den 1 april kan vi konstatera att inkörningsproblemen varit större än vad vi trodde att de skulle bli. Det här har påverkat våra kunder på ett negativt sätt, säger hon.
Vad är det som blivit fel?
– Våra förare har berättat att vissa planerade tider har kommit in i två skilda orter samtidigt. Vad vi kan se har det nya systemet ändrat på planerade tider på ett sätt som vi inte har kunnat förutspå. Det har uppstått mycket förseningar, resenärer har fått nya tider och det har gjort att det blivit långa köer när många ringt samtidigt.
Varför bytte ni system?
– Östgötatrafiken har haft ett system i många, många år som enligt våra leverantörer nu har gjort sitt.
Hur mycket har ni testat det nya systemet innan ni började använda det?
– Inför bytet gjorde vi en förstudie och upphandling enligt LOU (lagen om offentlig upphandling). Vi har också testat olika scenarion. Det här är ett beprövat system i andra delar av landet. Men Östergötland är ett komplext område, vi har 13 olika kommuner och varje dag har vi 5 400–6 000 resor. Det här systemet verkar inte ha stött på någon liknande situation tidigare.
Vad gör ni för att få bukt med problemen?
– Vi jobbar intensivt med systemleverantören och har kontakt varje dag för att flytta fram våra positioner. Det har blivit bättre, kötiderna har gått ner från en timme till ungefär 20 minuter i takt med att vi har blivit bättre på att förstå vad som gått fel. Vi vill komma till rätta med problemen så fort som möjligt.
När kan allt vara löst?
– Jag önskar att det kunde gå fortare. Men vi får nog ge det en vecka till. I slutet av nästa vecka hoppas jag systemet ska fungera betydligt bättre.
Hur ser du på att era kunder drabbas?
– Östgötatrafiken vill be alla drabbade om ursäkt. Det är jättetråkigt att så många har hamnat i kläm. Och våra resenärer är extra utsatta, de har sällan andra alternativ än färdtjänst. Jag tycker även synd om våra förare, som också hamnar i kläm när systemet inte fungerar, säger Camilla Jansson.