Det är mark- och miljödomstolen i Nacka som tagit beslutet att låta regeringen pröva vindkraftparken Långgrund i havet utanför Arkösund.
– Om målet rör allmänna intressen av synnerlig vikt då är domstolen skyldig att överlämna det till regeringen för prövning. I det här fallet är det minst två intressen som kan vara aktuella och det är landets energiförsörjning och totalförsvarets intressen, säger Magnus Hjort, rådman på mark- och miljödomstolen i Nacka.
Norrköping, Oxelösund, Nyköping och Trosa har meddelat att de säger nej till vindkraftparken. Endast Söderköping har sagt ja. Därmed trodde nog många att den stundtals infekterade diskussionen om Långgrunds vara eller inte vara var överspelad.
Även Försvarsmakten har avstyrkt ansökan om att bygga Långgrund med motiveringen att den skulle medföra påtaglig skada på riksintresset för totalförsvarets militära del.
Mark- och miljödomstolen grundar sitt beslut på olika skrivelser i Miljöbalken.
– Normalt sett när domstolen lämnar över till regeringen så skriver domstolen ett yttrande som föregås av en normal handläggning i domstolen men det tycker vi inte behövs i det här fallet, just eftersom kommunerna sagt nej. Där finns de kommunala vetot som gör att vi är bundna av det.
– Om regeringen är bunden av det kommunala vetot är nåt regeringen får avgöra. Det är inte givet. Det finns ett andra stycke i den skrivelsen om det kommunala vetot där regeringen kan köra över kommunerna. Om de kan göra det i den här situationen är en fråga för regeringen, säger Magnus Hjort.
Kan regeringen övertrumfa kommunernas veto?
– Det ska jag låta vara osagt men det är inte omöjligt att de kan göra det. Vill regeringen trumfa kommunerna finns det sätt att göra det men det är inte en fråga för oss utan för regeringen.
Så regeringen ska väga Försvarsmaktens intresse mot energiförsörjningen?
– Ja och kommunernas inställning får också en betydelse i den prövningen. Hela poängen med att domstolen lämnar över målet till regeringen är att vissa mål helt enkelt lämpar sig bättre för en politisk prövning än en rättslig prövning. Det här är ett mål av sådan karaktär, säger Magnus Hjort.
Att mark- och miljödomstolen lämnar över ett mål till regeringens i ett så tidigt skede, utan sedvanlig huvudförhandling och skriftväxling, beskriver Magnus Hjort som unikt.
– Jag känner inte till något annat fall. Nu ligger bollen hos regeringen, säger han.
Per Edström, teknisk chef och projektledare för Långgrund på Svea Vind Offshore, välkomnar domstolens beslut.
– Det är två allmänintressen som anses vara väldigt viktiga som ställs mot varandra. Dels en stor mängd förnybar elproduktion och dels försvarsmakten som har sina intressen att bevaka. Det är regeringen som behöver avgöra en sådan sak.
– Kommunerna kommer att vara en viktig remissinstans vid regeringens prövning. Skulle regeringen meddela tillåtlighet för Långgrund utan kommunal tillstyrkan då måste man anta att det finns väldigt, väldigt goda skäl för det, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) kommenterar beslutet:
– Jag har respekt för att mark- och miljödomstolen anser att regeringen ska göra ett ställningstagande. Vi ändrar inte vårt ställningstagande för att regeringen får frågan på sitt bord.
– Jag ser fram emot att följa regeringen i frågan för att det också kommer ge vägledning hur starkt det kommunal vetot väger när regeringen gör olika bedömningar, säger hon.