Oväntat facit: "Hemmasittare" lyfte med distansstudier

Distansundervisningen har lett till högre elevnärvaro, men sämre motivation. Det visar en enkät som kommunen genomfört bland gymnasieungdomar.

Fler elever närvarar vid undervisningen när den sker på distans, men det är svårare att delta aktivt, visar kommunens enkät.

Fler elever närvarar vid undervisningen när den sker på distans, men det är svårare att delta aktivt, visar kommunens enkät.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköping2020-06-20 12:00

– Sammanfattningsvis kan man säga att omställningen till distansundervisning har fungerat förvånansvärt väl, men att undervisning med lärare och elever i klassrummet ändå är att föredra, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet inom Norrköpings kommun.

Den 18 mars övergick gymnasieskolan till distansundersvisning av smittskyddsskäl. Nu har Norrköpings kommun genomfört en enkät bland gymnasieeleverna för att ta reda på hur distansundervisningen påverkat deras lärande och deras mående. Enkäten skickades ut till samtliga elever, varav 42 procent, 1 510 elever, svarade. Svaren ger ansvariga på kommunen en fingervisning om hur situationen ser ut, berättar Jonas Eriksson.

– Ett resultat vi reagerat på är att fler elever är närvarande vid undervisningen när den sker på distans, säger Jonas Eriksson och berättar att en del elever som tidigare hade hög frånvaro, så kallade hemmasittare, tycks trivas bra med det nya sättet att studera.

Kan det här vara en lärdom att ta med framåt?

– Absolut. Vi ska göra en större utvärdering senare, där vi bland annat ser över vilka delar vi kan dra nytta av i framtiden. Detta kan vara en sån sak.

Elever uppger också att de är mer utvilade när de kan sova längre på morgonen och slipper ta sig till och från skolan. Många tycker också att det är lättare att hitta studiero. "Man får mycket gjort, jobbar snabbare, mindre stress", lyder en elevkommentar.

Men det finns också saker som enligt eleverna fungerar mindre bra. Bland annat är det svårare att hitta motivation, disciplin och fokus. Det är heller inte lika lätt att delta aktivt i undervisningen eller få snabb hjälp och återkoppling från lärare. Många tycker dessutom att det är ensamt att sitta hemma och inte minst elever med höga ambitioner kan ha svårt att avgränsa när skoldagen slutar.

Jonas Eriksson berättar att det finns vissa elevgrupper de vill hålla extra koll på, som elever som har hög skolfrånvaro sen tidigare, elever som kräver speciella anpassningar, elever med social oro i hemmet eller de som går språkintroduktion. 

– Dessutom måste vi vara vaksamma på hur elevernas mående påverkas rent generellt.

Den aktuella enkäten är en del i den utvärdering utbildningskontoret gör av distansundervisningen vårterminen 2020. I september kommer en mer utförlig rapport om distansundervisningens effekter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!