På nyårsdagen vill alla ha pizza

Nyårsdagen håller ställningarna som den dag då svensken äter mest pizza.
- Vi säljer nog dubbelt så mycket då, säger Tomas Simonsson, Pizzeria Neptun.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2011-12-31 14:11

Videon är inte längre tillgänglig

När NT kommer dit är det lunchtid och kunderna bildar snart en liten kö vid disken. De flesta jobbar i närheten, en del slår sig ner vid borden, andra hämtar.

- Nyårsdagen är det alltid mest kunder. Många orkar väl inte laga mat då, säger Tomas Simonsson som haft pizzerian i fyra år.

Innan dess hade han pizzeria i Åby.

En vanlig dag bakas här ungefär 180 pizzor. På nyårsdagen kan man komma upp i 360 stycken. Restaurangen har fyra anställda. För att klara anstormningen på nyårsdagen tar man in en extra anställd.

Den pizza som flest frågar efter här heter Neptun och är laddad med paprika, färska tomater, oxfilé och bearnaisesås.

- Gyrospizzan är också väldigt populär, säger Tomas och förklarar att gyros är fläskkött. Just den är hans egens favorit. För trots alla år i jobbet äter han fortfarande pizza.

- Självklart. Men jag äter hemlagat hemma.

Annars är det kebabpizza svensken och även Norrköpingsbon frågar mycket efter. Den kammar hem andraplatsen efter egna varianter, då man själv bestämmer vad man vill ha på, som tar första platsen.

Fakta:  Norrköpingsbornas favoritpizzor

1. Egen variant: 39 procent

2. Kebabpizza: 12 procent

3. Vesuvio: 5 procent

4. Capricciosa: 3 procent

5. Hawaii: 2 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om