Pandemin knäckte krogen – krögaren lämnar efter 40 år

Efter 14 år stänger Texas Longhorn på Kungsgatan. Krögaren Yavuz Barhanko väljer nu att kliva av branschen efter 40 år i restauranglokalerna. "Omsättningen räcker inte till alla löner", berättar han.

Restaurangägaren Yavuz Barhanko lämnar Texas Longhorn efter 14 år. Nu ska han söka nytt jobb.

Restaurangägaren Yavuz Barhanko lämnar Texas Longhorn efter 14 år. Nu ska han söka nytt jobb.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2021-12-01 17:30
Restaurangägaren Yavuz Barhanko lämnar Texas Longhorn efter 14 år. Nu ska han söka nytt jobb.
Restaurangägaren Yavuz Barhanko lämnar Texas Longhorn efter 14 år. Nu ska han söka nytt jobb.

Vi möter honom på den sista arbetsdagen. När gästerna gått hem ska restaurangen städas innan nycklarna lämnas över till nya hamburgerkedjan Babas Burger som tar sikte på Norrköping.

– Vi har haft många bra år här. Åtminstone elva av de senaste fjorton har vi varit mycket nöjda med. Men coronapandemin slog hårt mot oss. Trots att många gäster hittat tillbaka igen är det inte tillräckligt inkomstmässigt. Vi är fyra personer i familjen som ska ha lön plus extrapersonalen. Jag har till och med tagit lån på huset för att kunna pumpa in pengar i bolaget, säger restaurangägaren Yavuz Barhanko.

Sista postleveransen till Texas Longhorn på Kungsgatan.
Sista postleveransen till Texas Longhorn på Kungsgatan.

Konkurrensen på Norrköpings kanske tätaste restauranggata blev till sist övermäktig trots att han gillat läget från första dagen.

– Det är för många matställen i Norrköping sett till folkmängden. Så är det bara och flera av dem kommer att få det tufft. I min ålder måste man tänka sig för. Helgpass på 25 timmar i en restaurang över en fredag och lördag sliter på kroppen när du växlar mellan kök, servering och disk. Jag klarar inte pressen längre och orkar inte med tanken att det kanske går åt helvete en dag, fortsätter han.

Yavuz kom till Sverige 1975 – assyrier från Turkiet – och gillar det nya hemlandet. Familjen har bott i Södertälje och Motala innan restaurangstudierna tog honom till Halmstad. Till Norrköping kom han 1982. Samma år startade han restaurangverksamhet på Kungsgatan. Bolagsnamnet Mon Cheri AB har hängt med i alla år oavsett om restaurangerna i hans ägo hetat Mon Cheri, Akropolis eller Texas Longhorn.

Sonen Daniel serverar pappa Yavuz Barhanko en kopp kaffe.
Sonen Daniel serverar pappa Yavuz Barhanko en kopp kaffe.

Vad ska du hitta på när du stängt?

– Det blir konstigt att vakna imorgon (läs onsdag) och vara utan jobb. Men jag får gå till Arbetsförmedlingen som alla andra som inte har arbete. Att fortsätta hålla öppet och eventuellt senare ställas inför en ny pandemi är inget alternativ när man som jag är 61 år. Både jag och min fru söker oss ut på arbetsmarknaden igen.

Vad vill du göra?

– Jag kan tänka mig att jobba i en skolbespisning – det gjorde jag förr om åren – och det var ett bra arbete även om yrket och rutinerna idag säkert också har förändrats. Mina barn, som jobbat mycket med oss genom åren, klarar sig alltid. En av dem ska till och med bli restaurangchef hos nya Babas Burger, berättar Yavuz Barhanko och blickar ut över Kungsgatan i novembersolen.

Restaurangens tack till gästerna genom åren.
Restaurangens tack till gästerna genom åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!