På söndag gör hon sitt första arbetspass i den speciella hemtjänstgrupp som ska sköta alla covid-19-sjuka i Norrköping. Hennes man Johnny Taivaloja är också med i gruppen och har gjort sitt första arbetspass under fredagen då gruppen började arbeta.
Hon har jobbat inom hemtjänsten i många år och inom vården sedan 2001. Då hon fick höra att det planerades att starta en speciell grupp som skulle ta hand om de som blivit smittade av covid-19 anmälde hon sig direkt.
– När jag kom hem och berättade för min man anmälde han sig också. Vi jobbar båda inom hemtjänsten och hans enhet har redan haft många som är sjuka, så han har stor erfarenhet av detta, säger Paola Taivaloja.
Att det nu skapas en speciell grupp som tar hand om alla covid-19-smittade tycker hon är väldigt bra.
– Det kommer att ha stor betydelse för hela hemtjänsten i Norrköping. Jag önskar att gruppen kommit igång tidigare. På det här sättet kan vi verkligen kan minska spridningen, tror Paola Taivaloja.
I den nya gruppen ingår tolv personer. Alla har frivilligt sökt sig till gruppen, som kommer att jobba skift.
Var det svårt att ta beslutet att vara med i gruppen?
– Det är klart att jag tänkte efter, men jag kände direkt att "det här vill jag göra". Det är väldigt många inom personalen som är rädda för att bli smittade och även brukarna är rädda. Det känns bra att vara med och hjälpa, säger hon.
Men är inte du och din man rädda?
– För mig känns det här mycket tryggare än att jobba inom den vanliga hemtjänsten. Vi har all skyddsutrustning och har fått utbildning i hur vi ska använda den. Vi vet att de brukare vi besöker är smittade, så vi har alltid skydden på och är vana vid de rutiner som vi gör. I den vanliga hemtjänsten har man hittills besökt alla och inte alltid vetat i förväg om någon varit smittad, säger Paola Taivaloja.
Nu finns det drygt 20 smittade personer som har hemtjänst i Norrköping. Paola tror att det här blir bättre både för dem och för andra brukare.
– Många äldre har varit rädda för att vi ska smitta dem eftersom vi går till alla. Det här är mycket bättre. Brukaren vet redan då vi kommer att vi har skydd på oss och blir inte rädda. Det är klart att det tar lite tid innan vi lär känna brukarna, men det kommer att gå bra och de ska få samma rutiner som förut, säger Paola Taivaloja.
– Det kommer inte att bli lätt och det kommer att hända saker på vägen. Men så här tror jag att vi kan minska spridningen.