Påsksmällen lockade hela svenska eliten
Påsksmällen, Sveriges största hundtävling, arrangerades i Norrköping under påskhelgen. Den lockade hundekipage från hela landet och även från Norge.
Foto: MATZ GLIMHED Fyraåriga schäfer Waagendorfs Isisou är född i Kolmården men bor numera i Norge med husse Jörgen Stiansen. På påskaftonen tävlade hon i sök och lydnad.
Foto: Fotograf saknas!
Hundarna tävlade i spår, rapport, sök, skydds och lydnad på olika nivåer. Den svenska eliten fanns på plats men också både nybörjare och de som tränar för att komma upp på elitnivå.
- Det här är första gången vi träffas i år så det är väldigt roligt. Det är fler än vanligt som varit intresserade av att vara med, berättar Bitten Wengström som är med och arrangerar.
I 15 år har brukshundklubben i Norrköping arrangerat Påsksmällen. Många av deltagarna är gamla bekanta som efter detta startskott träffas på olika platser i landet under året när tävlingar arrangeras. Bitten Wengström känner igen de allra flesta deltagarna och kan nästan alla namn, både på ägarna och hundarna.
Godkänd räddningshund
Susanne Lundberg från Norrköping tillsammans med Hjördis, som är en treårig svart riesensnauzer, var med och tävlade på lördagen. Till en början gick det väldigt bra i grenen rapport men sista sträckan klarade inte Hjördis. Förra helgen var dock en toppenhelg för ekipaget. Då blev Hjördis godkänd räddningshund, och det är väldigt svårt att bli.
- Som räddningshund ska hon kunna söka i rasmassorna efter människor under svåra förhållanden. Det kan vara både skott, buller och eld. Som hund måste hon vara orädd och tycka om människor för att klara det, säger matte Susanne Lundberg.
Hjördis är hennes tredje hund men den första som blivit räddningshund. Intresset har alltid funnits hos Susanne men eftersom hon arbetar som operationssköterska på Vrinnevisjukhuset så är hon krigsplacerad här. Det brukar vara väldigt svårt att få dispens att göra något liknande.
- Jag har inte ens försökt att få dispens tidigare. Det är jättesvårt att få en räddningshund godkänd och dessutom svårt för mig att få dispens. Men
nu har vi klarat det, berättar hon.
Hjördis ska vara tillgänglig för Norrköpings kommun och varje halvår kommer hennes kunskaper att kontrolleras. Om Hjördis skulle behövas utomlands så är det matte Susanne Lundberg som följer med henne till räddningsarbetet. Men Susanne är tveksam om hon skulle vilja ha ett internationellt uppdrag. Den svenska karantänlagen gör att hon tvekar.
- Man lever så tätt med sin hund och karantäntiden är sex månader. Det är väldigt länge att vara ifrån varandra och en mycket krävande tid för båda, förklarar Susanne Lundberg.
Hjördis tävlade i rapport på påskafton. Då ska hon söka sig mellan två personer i skogen som förflyttar sig till olika stationer. Det är fyra olika sträckor som hunden springer. Totalt springer hon ensam i 6,1 kilometer i skogen, där det även finns skyttar utplacerade som avlossar två skott under varje sträcka.
- Det här kräver speciella hundar. Hon måste vara modig, snabb men även kunna koppla av. Hon måste ligga stilla mellan sträckorna och vila. Samtidigt måste hon vara tyst så att hon inte röjer vår position, berättar Susanne Lundberg.
Rapporteringshylsa
Egentligen hör grenen ihop med militära rapporteringar då man skickade hundar med meddelande. Under rapporteringen har också hundarna en rapporteringshylsa runt halsen men numera är det tiden som är det viktigaste.
- Det såg jättebra ut för henne ända fram till sista sträckan, berättar matte.
Påsksmällen kräver många funktionärer eftersom många av tävlingarna sker ute i skogen. Bara under påskafton var 30 spårhundar ute och letade. Ungefär 60 funktionärer fanns på plats under helgen och hjälpte till att genomföra tävlingarna.
Från grannlandet Norge kom Jörgen Stiansen och hans fyraåriga schäfer Waagendorfs Isisou.
- Hon är född här i Kolmården så det är hemmatrakter för henne, berättar husse Jörgen Stiansen.
Under långfredagen hade han inte tur med lottningen utan fick nöja sig med att se på. Men på påskafton tävlade han i sök och lydnad.
- Det gick väl sådär. Hon var lite ivrig, det är ju första tävlingen för i år, säger Jörgen Stiansen blygsamt för domarnas bedömning var maxpoängen 10 på söket och detsamma i de flesta lydnadsmomenten.
Så stora hundtävlingar som Påsksmällen finns inte i Norge. Jörgen Stiansen berättar att han sedan 1981 brukar åka till Sverige för att vara med. Drygt 20 gånger har han kommit hit med olika hundar. På påskdagen ska ekipaget tävla i spår och sedan blir det ett femtontal fler tävlingar under året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!