2019 lades evenemangsbolaget Upplev Norrköping ner på grund av en kraftig felsatsning – den ökända Marvel-utställningen – och moderbolaget Rådhus AB fick gå in och täcka upp en förlust på drygt tio miljoner kronor. Samtidigt har Norrköpings nya styre högt och tydligt förklarat att varje skattekrona ska satsas där den gör störst nytta.
Mot den bakgrunden lanseras nu budskapet att när Upplev Norrköping återuppstår gör man det med en fylligare plånbok. Det kan kanske låta lite konstigt – så vi ber kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) förklara.
– I första läget måste bolaget ha ett startkapital. Det består av ett aktiekapital och ett driftsbidrag för att kunna bedriva verksamhet 2023 och framåt. Vi vill inte hamna i samma läge som förra gången, säger hon.
Vad tänker du på då?
– Då fick bolaget vid många satsningar vända sig till kommunstyrelsen med hatten i hand och be om projektpengar. Det fanns för lite marginaler. Bolaget måste ha en buffert för att täcka eventuella förluster. Olika projekt har olika risker. Får bolaget inga marginaler så blir det svårt för dem att självständigt hantera sådana risker.
Hur mycket pengar pratar vi om?
– Som lägst säger förslaget att aktiekapitalet får vara två miljoner kronor och det klarar bolaget med det kapital som finns kvar sedan tidigare. Föreslagen bolagsordning tillåter att aktiekapitalet är maximalt åtta miljoner. Angående driftsbidraget så är de mesta resurserna i dagsläget uppbundna i personal, nu ska vi växla tillbaka de resurserna.
Vad blir skillnaden med att ett bolag ansvarar för besöksnäringen i stället för förvaltningen?
– Rent praktiskt så kapitaliserar vi upp bolaget genom att fördela pengarna som finns på kultur- och fritidskontoret, näringslivskontoret och i kommunstyrelsen. Det är stora skillnader att driva verksamheten i bolagsform; beslutsprocessen kortas ner, bolagsstyrelsen får ett större handlingsutrymme och kompetensen samlas på ett och samma ställe.
– En skillnad är att näringslivet är delaktigt i ett tidigt skede. Näringslivsdirektören Joakim Ljungqvist har redan fått i uppdrag att ha en dialog med företagen och det har redan kommit in bra synpunkter.
Sophia Jarl är öppen för samarbete med privata aktörer kring besöksnäringen.
– Om det finns intresse från näringslivet så finns det flera varianter av samverkan.
Vid kommunstyrelsens sammanträde den 20 mars informerades ledamöterna om tilltänkt bolagsordning och ägardirektiv för Upplev Norrköping AB. Formellt beslut om att återuppväcka bolaget beräknas tas på kommunfullmäktige den 24 april.
– Det ska bli skönt att få komma igång med verksamheten och börja planera för olika typer av event, både för de som bor i Norrköping och för att locka till sig besökare utifrån, säger Jarl.
Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) är i grunden för att samla evenemang och besöksnäring på ett och samma ställe.
– Det blev aldrig riktigt bra att dela upp det på olika avdelningar. Det pågick en översyn av vilken form Upplev skulle återuppstå i, bolag eller förvaltning, men där har styret redan bestämt att det ska bli ett bolag. Fast det finns ingen anledning för oss att tjafsa om det.
Han fortsätter.
– Däremot ställer vi oss tveksamma till att alla bolags verksamheter ska upphandlas, i stället för som i dag där man tar en diskussion från fall till fall. Ska vi upphandla hela hamnen? Ska vi upphandla hela Hyresbostäder?, undrar Olle Vikmång.