Planen: Satsningen ska ge 30 nya jobb

Efter en fem år lång process får det Gamla Tullhuset nytt liv i vår. "Vi vill skapa en plats för alla Norrköpingsbor", säger krögaren Mikael Solmanson.

På bryggan vid strandkanten ska besökare kunna köpa glass till sommaren.

På bryggan vid strandkanten ska besökare kunna köpa glass till sommaren.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2021-01-09 20:00

Byggnaden omges av containers, maskiner och byggnadsmaterial. Fasaden – som har återfått sin rosa ursprungsfärg – är så gott som återställd. Men invändigt finns fortfarande att göra.

Innan sommaren ska här bli en stor restaurangdel på nedervåningen, en bar i ett glashus utanför och en uteservering med glasskiosk på bryggan. Till det tillkommer en paviljong med kök och bar.

Övervåningen kommer att användas som eventvåning. Bakom huset ska boulebanor anläggas.

Mikael Solmanson småpratar lite med byggnadsarbetarna. Han följer renoveringen nära.

– Jag kommer hit varje dag, säger han och ler.

undefined
Gamla Tullhuset som det såg ut 1915. Året därefter lämnade tullen huset som i sin tur togs över av hamnstyrelsen.

Det är inte första gången som byggnaden vid Hamnbron fått ny skepnad. Efter att den uppförts 1784 tillkom en andra våning genom en påbyggnad 1842. Och 1876 fick den även två envåningsflyglar.

Men att restaurera ett byggnadsminne kan innebära utmaningar. Originaldetaljer måste bevaras.

När man började ta ner väggar för att öppna upp lokalerna hittades flera stora timmerbjälkar från husets barndom.

– De har hyvlats till och blivit en del av inredningen, säger Mikael Solmanson.

Efter sin tid som tullhus har en rad olika verksamheter huserat här. En tid användes byggnaden av Hamnstyrelsen. Det har även dansats jazzdans och bedrivits kursverksamhet här.

undefined
De här bjälkarna hittades i en vägg som togs ner. De kommer att stå kvar som en del av inredningen.

Det var fastighetsägaren Spinnhuset som gav Mikael Solmanson uppdraget att starta restaurangen.

Hur mycket pengar som investerats vill man inte berätta. Men man slår fast att det handlar om en av de största restaurangsatsningarna i Östergötlands någonsin.

Den planerade menyn innehåller fisk och skaldjur och en nordisk variant av sushi, men även ekologiskt kött.

– Vi kommer att sträva efter att ha så mycket närproducerat som möjligt, säger Mikael Solmanson.

30 nya jobb ska skapas och på sommaren ännu fler.

Pandemins restriktioner har drabbat krogbranschen hårt ekonomiskt. Något som har märkts på de verksamheter som Mikael Solmanson driver i staden sedan tidigare.

– Just nu är det viktigaste att bekämpa smittspridningen. Det handlar om att rädda liv. Det finns inget annat på kartan.

Att arbeta med det Gamla Tullhuset har blivit ett sätt att tänka framåt för honom. På en tid där människor förhoppningsvis kan träffas och umgås som man gjorde innan viruset.

– Vi får se hur situationen är när vi öppnar. Vi kommer självklart att anpassa oss till de restriktioner som råder då.

undefined
På bryggan vid strandkanten ska besökare kunna köpa glass till sommaren.
Karta: Saltängsgatan 30
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!