Plötsligt stod (nästan) allting stilla. . .
Affärer utrymdes, hissar stannade och polisens arbete stördes. Men i stort sett verkar Norrköping ha klarat strömavbrottet bra.
? Det har varit enormt hektiskt, säger platschefen Bengt Glaad en liten stund efter att elen kommit tillbaka.
? Tyvärr är vi lite av en sista utpost för personer som inte kommer fram någon annanstans. Är det upptaget på elbolaget, så ringer en del hit istället. Och det är ju inte riktigt meningen.
<b>Kvar i hissar</b>
Många larm kopplades vidare till brandkåren, som hade fullt upp med att kontrollera vad som hänt. Brandförmannen Stellan Björn hade knappt tid att prata med NT på eftermiddagen.
? Vi har haft en hel del hissar, kanske fem?tio stycken, som stannat med folk i. Det gäller både bostadhus, arbetsplatser och servicehem. Men alla har kommit ut och ingen har blivit skadad.
? I övrigt har det inte vara några bränder eller olyckor på grund av elavbrottet, berättar han vid 15-tiden på eftermiddagen.
Störst problem verkar polisen i Östergötland ha haft. Hos både länsvakthavande Christer Wernström i Linköping och stationsbefälet Torbjörn Wastesson var det lugnt när strömmen var borta. Alltför lugnt visade det sig.
<b>Svårt komma fram</b>
Under korta perioder var det omöjligt att ringa till polisen. Än värre: komradiotrafiken stördes också. Enligt Stellan Björn fick brandkåren, som inte hade sådana problem, låna ut sin radiofrekvens till polisen.
? Det stora problemet har varit att komma i kontakt med oss. Det finns säkert saker att rätta till i framtiden, bekräftar vakthavande befäl Christer Wernström.
En stor del av kommunikationen fick ske via komradio. I Norrköping ställdes en polisbil upp vid brandstationen. Larm från SOS Alarm fick gå via brandkåren till polisbilen och därifrån vidare till polisens länskommunikationscentral i Linköping.
? På sätt och vis blev det ett bra test på vårt system. Nu kommer vi att utvärdera vad som fungerat bra och mindre bra, säger Christer Wernström.
<b>Vakter grep in</b>
I Hageby centrum fanns enligt centrumledaren Peter Löfquist kanske mellan 1000 och 2000 kunder när strömmen försvann. Så gott som samtliga fick lämna köpcentrat.
? Utrymningen har gått bra. Vi har haft ett antal vakter som gått runt här inne och bett folk att gå ut. Allt har varit lugnt, berättar Löfquist i ett nästan helt tomt köpcentrum.
? Den enda som kanske blev lite stressad var en dam som skulle köpa en tårta till en 90-årsfest. Men hon fick handla färdigt.
Sven och Florence Ferdinansson hade handlat på Willys och skulle precis betala, när allt plötsligt blev mörkt. Nu satt de på en bänk och väntade på att elen skulle komma tillbaka. Varorna låg kvar i affären.
<b>Känns inte bra</b>
? Det är lite otäckt. Det händer så mycket. . . Bara vi får veta vad det här beror på, säger Florence Ferdinansson som passade på att ringa till en väninna i Gävle.
? Där uppe har de strömmen kvar.
Inne på Pressbyrån var det ganska mycket kunder som var inne och tittade på middagstravet på TV. Först blinkade lamporna till en gång, sedan en gång till ? och sen blev allt svart.
? ATG:n, tipset, kassorna. . . allting försvann, säger Christine Gustavsson som stod i kassan.
? De som var inne i affären fick handla färdigt. Men en kollega ställde sig i dörren och släppte inte in några nya kunder.
<b>Spårvagnar stannade</b>
Samtliga 13 spårvagnar som var ute i trafik stannade när elen försvann. De flesta passagerare hoppade av och tog sig fram till fots. En spårvagn hamnade så illa att den störde biltrafiken utanför järnvägsstationen.
? Vi skickade ut två personer som fick dirigera trafiken. Och då flöt den bra igen, berättar trafikledaren Helene Lundahl.
På central nivå i kommunen vidtogs inga åtgärder med anledning av elavbrottet. Hade avbrottet däremot blivit långvarigt hade en krisledningsgrupp kallats samman.
? Tanken gick genom mitt huvud att göra det. . . Men strömmen kom tillbaka ganska snabbt och vi fick inte några indikationer på att något allvarligt skulle ha hänt, säger kommunens informationschef Jan Hanaeus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!