Apoteket hade larmat till Inspektionen för vård och omsorg om att man misstänkte att mannen fick en överförskrivning av anabola steroider.
När mannen själv fick höra talas om detta besökte han två apotek i Norrköping för att prata med de ansvariga om anmälan och i samband med detta visade han upp sin tjänstelegitimation från Polismyndigheten.
Både apotekspersonalen och senare åklagaren ansåg att mannen, som enbart var civilanställd vid myndigheten, försökte att framställa sig som polis och han åtalades för föregivande av allmän ställning.
Mannen har nekat till brott och Norrköpings tingsrätt konstaterade att även om mannen kanske visst ville utge sig för att vara polis så krävs det ändå mer för en fällande dom. Rätten menade att mannen aldrig uttryckligen sagt att han var från polisen och i slutändan bara har bett om att få tala med apotekschefen, något som alla kunder har rätt att göra och som inte kräver att man är polis eller kommer från någon annan myndighet.
Därför har mannen inte begått något brott, menade tingsrätten och friade honom helt.
Hovrätten menar däremot att mannen inte kan ha haft någon annan rimlig förklaring till att visa sin legitimationen än en vilja ge intryck av att vara polisman. Hovrätten dömer därför mannen för föregivande av allmän ställning till 40 dagsböter om 340 kronor, vilket sammanlagt är 13 600 kronor.