Vår förra artikel om Söderleden skapade stor debatt på vår Facebooksida. Åsikterna går isär om huruvida ombyggnationen är en bra lösning och många uttryckte sina tankar om körfältsbyten och skyltning.
Dennis Örnborg är trafikpolis. Han tycker att lösningen är bra.
– Väghållaren har skapat en bra, enkel lösning, med spärrområdet. Tidigare har det funnits en problematik på Söderleden, som är ett stort pendlarstråk. Nu har dessutom flödet ökat ytterligare när Östra promenaden stängts av. Vid Vilbergen finns inga accelerationsfält, vilket jag tror mest har med geografin att göra, och det har orsakat många olyckor, säger han.
Enligt Tobias Berzelius, projektledare på Trafikverket, har arbetet gått som planerat. Men en fråga återstår.
– Det vi funderar på är om vi ska ha fysiska hinder i spärrområdet. Det var inte den initiala tanken, då det bara skulle vara linjer.
Syftet med ombyggnationen har varit att öka säkerheten genom så kallade vävningskörfält, vilket innebär att man inte behöver stanna när man ska ut på leden. På så sätt "försvinner" höger körfält efter avfarten, vilket gör att hastigheten i det vänstra ofta sänks. Dessutom ökar de nya påfarterna framkomligheten för utryckningsfordon.
– Vid rusningstid har ambulanser ibland haft svårt att ta sig fram till Söderleden, det kan vara köer till Gamla Övägen. De har kunnat ta sig fram, men helt plötsligt står en 24-metare i kurvan och då blir det problem, menar Dennis Örnborg.
Det har inträffat en hel del olyckor vid ovan nämnda område, såväl innan som efter ombyggnationen. I början av oktober bötfälldes en kvinna i 65-årsåldern för att ha korsat spärrlinjen då hon bytte fil för sent och krockade med en lastbil.
– Trots att entreprenörerna gör allt de kan för att skylta så är vi människor vanedjur och då kan det bli fel även om det är hur tydligt skyltat som helst, sade Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen, då.
Att det borde vara fler skyltar som talar om att körfältet försvinner efter avfarten är något flera av er läsare efterfrågar. Dennis Örnborg tycker dock inte att det ska vara nödvändigt.
– Det finns krav på de som har körkort att kunna läsa skyltar. Väghållaren har uppfyllt alla krav, kan jag tycka. Det är körfältsvägvisare 800 meter innan och en påminnelse 400 meter innan.
Så det är inte på sin plats med orange skyltar för att upplysa om detta mer, tycker du?
– Orange skyltar är en tillfällig omdirigering av trafiken. Här tycker jag att man gjort allt "by the book". Att hålla koll på skyltar ingår om man har körkort. Dessutom finns körfältspilar och E22 och E4 målat i körfälten.
En läsare skriver att "Ja, nu lägger sig väldigt många i vänsterfilen direkt från påfart vid Risängen och skapar köer hela Söderleden".
Ska man lägga sig i vänster körfält redan vid "Risängen" om man vet att man inte ska svänga av mot Vilbergen?
– Om det finns två körfält är grundregeln att man ska ligga till höger och byta när skyltarna kommer upp. Men visst, om man kör mitt i natten och är helt ensam kan man byta direkt, säger Dennis Örnborg.
En annan läsare tipsar om att det är tillåtet att köra om på höger sida om man tycker att den som lagt sig till vänster kör för sakta.
Stämmer det?
– Normalt sett inte. Men om det är en körbana med två körfält, som Söderleden, så är det tillåtet att göra en "förbikörning" i höger körfält. Exempelvis om det är rusningstrafik, kö i vänster körfält och jag vet att jag ska svänga av mot Vilbergen. Däremot är det inte tillåtet att göra en förbikörning till höger och sedan byta till vänster igen, säger Dennis Örnborg.
När man har passerat avfarten till Vilbergen, oavsett i vilken riktning, gäller grundregeln att man ska lägga sig i höger körfält igen. Sedan får man byta körfält när skyltarna kommer upp mot Söderköping eller Arkösund, eller vilken avfart man ska välja vid trafikplats Kneippen.
Det finns de som efterfrågar hastighetskameror på Söderleden.
Är det något ni funderar på?
– Syftet med dem är att sänka medelhastigheten och jag har svårt att se att Söderleden kommer att få kameror. Även om det sker olyckor på Söderleden så är de inte så allvarliga, folk dör inte. På vägar med svåra olyckor, som 51:an norra Finspång, Skärblackavägen och Arkösundsvägen, kan de hjälpa att få ner medelhastigheten och därmed minska de svåra olyckorna, säger Dennis Örnborg.