Polisens uppmaning efter fula samtalen: "Man ska lägga på direkt"

En våg av bedrägerisamtal drabbade äldre i Norrköping under onsdagskvällen.
Bedragarna har sagt att de är poliser.
– Det här är fruktansvärt. Vi är väldigt ledsna över att polismyndighetens namn missbrukas så här, säger Martina Gradian som berömmer en kvinna i 90-årsåldern som agerat helt rätt.

Äldre personer utsattes för bedrägeriförsök i Norrköping under onsdagen.

Äldre personer utsattes för bedrägeriförsök i Norrköping under onsdagen.

Foto: Mostphotos

Norrköping2025-04-16 21:22

Under bara några timmar fick polisen in en handfull anmälningar om brott mot äldre personer i Norrköping. Rösten på andra sidan luren utgav sig, för att luras, för att vara polis. Sedan frågade den om vilka slags smycken som fanns i hushållet.

Bedragarnas plan är, enligt polisen, oftast att sedan erbjuda "hjälp" med att hämta smyckena för att värdera eller försäkra dem.

I ett av onsdagskvällens fall uppgav bedragaren att det hade skett ett inbrott i källarförråd. Därför ville man hjälpa till med att försäkra värdesaker i hushållet.

– De här personerna är ofta vältaliga och förtroendeingivande personer. De är ofta måna om att mötet ska ske snabbt. Ofta försöker man även stjäla bankkort och koder. Vi vill verkligen gå ut med att det inte är vi som ringer, säger presstalespersonen Martina Gradian.

Bedragarna sa att de ringde från polisen. De undrade vad för typ av smycken som fanns i hushållet.
Bedragarna sa att de ringde från polisen. De undrade vad för typ av smycken som fanns i hushållet.

Hennes uppmaning är att helt enkelt lägga på och sedan ringa polisen. Det var precis det som en kvinna i 90-årsåldern gjorde när hon blev uppringd.

– Jag vet inte om hon håller med om det själv, men hon var verkligen en tuffing. Helt rätt agerat. Man ska lägga på direkt och man ska aldrig släppa in okända personer i sitt hem. Ring polisen i stället, säger Martina Gradian.

Är det för få som lägger på luren?

– Ja, tyvärr är det så. Många är så som vi människor är. Vi vill ju lita på varandra, det är vår mänskliga natur. Bedragarna trycker dessutom på att de vill hjälpa till. 

Vad gör ni nu för de drabbade?

– I nästan alla fall åker vi ut till de som har drabbats, oavsett om det är ett fullbordat brott eller ett försök. Vi samlar in uppgifter, men besöket görs också för att skapa trygghet.

Enligt Martina Gradian är mörkertalet på antal drabbade stort. Därför vill hon uppmana alla som blir utsatta att anmäla det till polisen. Alla anmälningar hjälper dem att lägga pussel för att ta reda på vilka bedragarna är.

Har du tips till drabbades anhöriga?

– Äldre personer kanske inte finns på Facebook eller läser nyheterna så då blir de anhöriga jätteviktiga för dem. Fråga gärna en extra gång om de äldre du känner har fått några konstiga samtal eller besök i sina hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!