Polisen storsatsar mot rattfylleri
Vid var fjärde döds-olycka i trafiken finns det alkohol med i bilden. Sett till enbart personbilsförarna var förra året hela 40 procent av de omkomna alkoholpåverkade. Nu storsatsar polisen i hela Europa.
Nykterhetskontroll i Östra Promenaden. Arkivbild: MIKAEL STRAND
Foto: Fotograf saknas!
större antal kontroller har ett förebyggande syfte, men det också en metod för att hitta rattfylleristerna.
Rädda för upptäckt
En rattfyllerist är inte rädd för att krocka, det tror
de inte att de gör, men de
är rädda för att bli upptäckta. Under förra året gjorde polisen 2,2 miljoner blåsprov. Det var fler än vad som är uppsatt som 2007 års mål - 2 miljoner alkotester. Inom EU är det bara polisen i Finland som gör fler.
Tid och plats
- Nu arbetar vi inte med att göra fler kontroller, utan inriktningen är mer att identifiera platser och tidpunkter för kontroller. Rätt tid och plats gör kontrollerna mer effektiva och fler onyktra förare kan upptäckas.
Av de förare som omkom i singelolyckor var 60 procent alkoholpåverkade. I genomsnitt hade de dödade förarna 1,6 promille alkohol i blodet.
- Det är skrämmande siffror, anser Hans Lundgren chef för trafikpolisen i Östergötland. Den här veckan och fram mot skolavslutningarna har alkotest av förare högsta prio. Varje polis - trafikpolisen givetvis - men även ordnings- och närpolisen kommer att göra kontroller.
Hela Europa
Alkotesterna gäller inte enbart personbilsförare. Även mc-förare och de som kör tunga fordon kommer att kontrolleras. Nykterhetssatsningen pågår i hela Europa och är intensivast den 4 till 10 juni under arbetsnamnet "European operation alcohol and drugs."
- Det är tyvärr inte ovanligt att vi även träffar på alkoholpåverkade förare av tunga fordon, säger Hans Lundgren.
I Östergötland är varje polis utrustad med ett så kallat "sållningsinstrument" - en alkoholmätare som visar negativt eller positivt. Blir utslaget vid ett blåsprov positivt leder det till vidare provtagning, vars resultat ska hålla i domstol.
Polisen kommer även att prioritera övervakning av rattfylleribrott i samband med skolavslutningsfester och liknande arrangemang:
- På och runt dessa platser vet vi av erfarenhet att många rattfylleribrott förekommer. Under förra årets skolavslutningsövervakning rapporterades 508 rattfylleribrott vilket är långt ifrån en accepta-bel siffra. Det inträffade också ett antal allvarliga olyckor med student-
transporter där alkoholkonsumtion ofta har en stor inverkan och höjer olycksrisken, säger Mat-tias Andersson, trafikansvarig vid Rikspolisstyrelsen.
Även Vägverket och NTF är engagerade i den pågående satsningen.
Enligt lagen innebär rattfylleri att en person som kör ett motordrivet fordon har druckit så mycket alkohol att alkoholkoncentrationen är minst 0,2 promille i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften, har använt narkotika så att det finns något narkotiskt ämne kvar i blodet (gäller inte om substansen har använts enligt en läkares ordination), alternativt är så påverkad av alkohol eller något annat medel att han eller hon inte kan köra på ett betryggande sätt.
Grovt rattfylleri är det om alkoholkoncentrationen är minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.
Grovt rattfylleri är det om alkoholkoncentrationen är minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!