Polisen vann striden mot facket

Polisförbundet hoppades att Arbetsdomstolen skulle sätta ner foten när det gäller vem som har rätt till jobb inom polismyndigheten, men facket förlorade tvisten.

Polismyndigheten vann tvisten mot facket, angående rätten till tjänsten inom myndigheten.

Polismyndigheten vann tvisten mot facket, angående rätten till tjänsten inom myndigheten.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2018-04-25 13:39

Läs mer: De vann mot polisen – men fick inte jobben.

– Vi hade naturligtvis hoppats på ett annat utfall. Nu måste vi analysera domen för att se vilka konsekvenser den får, säger Tobias Virolainen, jurist på Polisförbundet.

Polisförbundet stämde Polismyndigheten när arbetsgivaren inte följde Statens överklagandenämnds beslut. Fallet handlade om en kvinna som nekades att bli chef för Nationella insatsstyrkan, vilket vi berättat om tidigare.

Överklagandenämnden gjorde bedömningen att kvinnan, tillika den tidigare chefen för insatsstyrkan, var mer meriterad för befattningen utifrån "förtjänst" och "skicklighet". Nämnden ansåg därför att hon skulle erbjudas tjänsten.

Trots det backade inte Polismyndigheten. De menade att det är ett arbetsledningsbeslut vem som innehar vilka arbetsuppgifter, det vill säga att nämnden inte hade rätt att fatta beslut om vem som skulle ha chefstjänsten.

Tvisten handlade alltså om vilken effekt Statens överklagandenämnds beslut skulle få för kvinnan som inte fick jobbet.

Arbetsdomstolen kom i sin dom på onsdagen fram till att man som domstol inte kan tvinga Polismyndigheten att fullgöra överklagandenämndens beslut, eftersom inget nytt anställningsförhållande uppkommit i och med överklagandenämndens beslut.

– De flesta myndigheter följer besluten i Statens överklagandenämnd, men Polismyndigheten är ett undantag. I domen framgår det att Arbetsdomstolen inte kan göra något när myndigheter väljer att inte följa besluten, säger Tobias Virolainen.

Domstolen konstaterar också att staten, i det här fallet Polismyndigheten, inte kan beläggas med vite. Arbetsdomstolen skriver: "Enligt Arbetsdomstolens mening framstår det som främmande att domstolen skulle förplikta staten att fullgöra överklagandenämndens beslut".

Detta betyder att Polisförbundets talan avslås och fackförbundet också ska ersätta statens rättegångskostnader.

– Domen lämnar många frågetecken. En konsekvens är dock att när en myndighet väljer att inte följa beslut i Statens överklagandenämnd så är det inte längre grundlagens bestämmelser om förtjänst och skicklighet vid tillsättningar som råder. Det finns en uppenbar lucka i lagstiftningen som behöver täppas till, säger Tobias Virolainen.

Polismyndigheten har fått möjlighet att kommentera domen, men valt att inte göra det.

Läs mer: Avhoppen från polisen fortsätter.

Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolen avgör arbetsrättsliga tvister och är slutinstans i den typen av tvister.

Talan kan väckas av en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation eller en arbetsgivare som själv slutit kollektivavtal.

Mål i Arbetsdomstolen avgörs av en ordförande samt sex andra ledamöter som inte är anställda vid domstolen. Ledamöterna är förutom ordförande och vice ordförande, som har långvarig domarerfarenhet, en ämbetsmannaledamot som har särskild erfarenhet av förhållandena på arbetsmarknaden, två ledamöter som utsetts efter förslag av arbetsgivarsidan och två efter förslag från arbetstagarsidan.

Källa: www.arbetsdomstolen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!