– Statens överklagandenämnd har gett Annja Neumayer rätt och hon ska erbjudas tjänsten som stationsbefäl på grund av förtjänst och skicklighet. Jag bedömer det som allvarligt om Polismyndigheten inte rättar sig efter deras beslut, säger Mikael Ehne, ansvarig för bland annat frågor om chefsrekrytering på Polisförbundet region öst.
Anledningen till att Polismyndigheten inte tänker följa Statens överklagandenämnds beslut är att myndigheten anser att överklagandenämnden inte är behörig att pröva vilken funktion en polisman ska ha.
Så här förklarar HR-chef Charlotte Lundgren, polismyndigheten region öst, saken i ett mejl till NT.
"Utifrån polisförordningen så har man som polisman en anställning med anställningsbenämning som polisassistent, polisinspektör, poliskommissarie osv. Till anställningen har man en viss funktion knutet till sig, exempelvis stationsbefäl. Funktionen utgör inte anställningsbenämningen. Vilken funktion en arbetstagare inom ramen för anställningen ska ha är Statens överklagandenämnd inte behörig att pröva".
Istället är det arbetsgivaren, som leder och fördelar arbetet, som har rätt att omplacera en anställd mellan olika funktioner, enligt Polismyndigheten.
Jennie Bergling är huvudansvarig föredragande i Statens överklagandenämnd som i huvudsak består av jurister med specialistkunskap i förvaltningsrätt och arbetsrätt.
– Nämnden har en annan uppfattning än Polismyndigheten i den frågan och ansåg att Annja Neumayer hade rätt att få saken prövad, säger hon.
Statens överklagandenämnd har dock inte några sanktionsmöjligheter om en myndighet inte följer dess beslut.
– Den som vill kan vända sig till Justitieombudsmannen, som i sin tur får ta ställning till om en myndighet förtjänar kritik, säger Jennie Bergling.
Polisförbundet tänker dock inte ge sig.
– Om Polismyndigheten inte följer Statens överklagandenämnds beslut så kommer vi att vidta lämpliga åtgärder, säger Mikael Ehne.
Vad händer om en myndighet inte går på förtjänst och skicklighet vid chefsrekrytering?
– Då gör man ett avsteg från regeringsformen, där det slås fast att det endast är sakliga grunder, förtjänst och skicklighet som ska vara avgörande, säger Mikael Ehne.
Annja Neumayer säger att hon fått massor av positiv respons sedan hon vann mot Polismyndigheten.
– Deras agerande underminerar tilltron till rekryteringsprocessen. Många poliser är starkt kritiska till HR-avdelningen. Jag tänker inte ge upp, utan försöker se det rent principiellt. Jag måste göra det här för allas skull, säger hon.