Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, och oppositionsrådet Fredrik Björkman (M) stod laddade med broschyrer när passagerarna till och från tågen från Stockholm och Linköping passerade genom centralstationen.
Kia Bergebo från Östersund är på besök i Norrköping och fick en folder av Stjernkvist och lovade att läsa på om satsningen.
– Jag åker mycket tåg och välkomnar Ostlänken. Samhällskostnaden måste vi vara beredda att ta. Det är bekvämt att åka tåg och inte speciellt dyrt i jämförelse med att ta bilen, säger hon.
Fredrik Björkman – i kommunens förhandlingsdelegation kring Ostlänken – vill få igång samhällsdialogen om vad människor tycker och tänker om de olika alternativen runt stationslägena innan kommunfullmäktige tar beslut.
– Folk har åsikter och det är bra. Hur vi ska hantera finansieringen på sikt är en stor utmaning för Norrköpings kommun, även om Trafikverket står bakom ett grundutförande av centralstationens placering, poängterar Fredrik Björkman.
I ett av alternativen byggs järnvägen på en bro genom Butängen, ett annat förslag gäller markförlagd järnväg med sju bropassager över spåren och korta bytestider. Det tredje exemplet förespråkar en markförlagd järnväg med färre passager. Bussterminal och andra funktioner placeras vid spåren och det här är det minst kostsamma alternativet.
– Än så länge är mycket fortfarande diffust, vi pratar 15 år framåt i tiden, och det blir lite av en komplicerad arbetshypotes med ett investeringsupplägg över 100 år. Men nu börjar kommunen bli konkret och då vill vi ha åsikter om hur vi skapar en funktion runt stationsläget, hur vi löser övergångar och öppnar för spårvagnar, säger Fredrik Björkman.
Allmänheten kan lämna synpunkter på förslagen fram till 15 oktober. Förutom tisdagens turnéstopp på Resecentrum blir det ytterligare diskussionstillfällen på Mirum galleria den 23 september och Lindens köpcentrum 25 september.
Josef Erixon, projektledare för kommunens arbete med Ostlänken och ny centralstation, berättar om schemat:
– Går det till beslut i december kommer kommunen och Trafikverket att jobba med att spika järnvägsplanen för Butängenområdet. Stationsbygget kan starta 2025. Samtidigt räcker det med att inleda stationsbygget 2030 om tågen börjar rulla 2035. Men frågan om ekonomi och avskrivningstider är komplex.