Polska tandläkare lindrar akut brist på tandläkare

Det råder tandläkarbrist i Östergötland. - I år har vi har anställt 15 tandläkare, varav åtta från Polen. Men vi skulle behöva tio till, säger tandvårdsdirektör Raimo Pälverinne.

norrköping2006-05-30 04:00
Socialstyrelsen larmade tidigare i år om tandläkarbristen i landet. Och allt tyder på att situationen kommer att förvärras fram till 2020. En av orsakerna är att så många tandläkare snart går i pension.
Ett annat skäl är att många tandläkare som fått sin utbildning i Sverige flyttar utomlands till betydligt bättre betalda jobb. Enligt Tandläkarförbundet finns omkring 2 000 tandläkare med svensk legitimation som är mantalsskrivna utomlands
- Utflyttningen har varit större än inflyttningen. Många åker till Storbritannien för att arbeta, säger Raimo Pälverinne, tandvårdsdirektör för folktandvården i Östergötland.

Fler utbildningsplatser
För att få bukt med tandläkarbristen har utredaren Johan Frisack på Socialstyrelsen föreslagit att antalet utbildningsplatser måste öka.
Men i Östergötland kan man inte vänta på att fler tandläkare ska hinna utbildas. Här behövs fler tandläkare nu.
- I Sverige utbildas 200 tandläkare om året. Men det täcker inte behoven. Socialstyrelsen räknar med att var tredje tandläkare försvinner fram till 2020. Nu är antalet 7 700, då kommer det vara nere i under 5 000, säger Raimo Pälverinne.
Han berättar att det är svårt att rekrytera tandläkare i Sverige i stort, men framför allt till orter utanför storstäderna.
- Det kan till och med vara svårt att få tandläkare till Åby. Och till Söderköping och Valdemarsvik är det ännu svårare. Yngre svenska tandläkare vill tydligen bara arbeta i större städer.
För att ändå klara behovet av tandläkare i länet något sånär har man valt att söka tandläkare i Polen, där tandläkarna även kan tänka sig att arbeta på lite mindre orter. I år har Raimo Pälverinne anställt 15 tandläkare, åtta av dem är från Polen. Men för att de ska trivas krävs introduktion. Den medföljande partnern ska ha arbete, bostad ska ordnas och dessutom krävs bland annat utbildning om den svenska folktandvårdens organisation och IT-systemet.

Erfarna tandläkare
- Det handlar om erfarna tandläkare. Många av dem har jobbat utomlands några år och trivs inte i Polen.
Svenska kan tandläkarna redan när de kommer, sedan de drillats i språket på en 21-veckors intensivutbildning i Polen.
Till sin hjälp i rekryteringen har folktandvården i länet Calmena hos Kalmar landsting.
Raimo Pälverinnes erfarnhet är att polska tandläkare, till skillnad från tyska, ofta stannar kvar och etablerar sig här. I dag har folktandvården fullt sjå med att ta emot alla nya patienter inom nio veckor om de inte har akuta besvär.
- Vi har 200-250 nya patienter varje månad. Det är svårt att klara den tillströmningen.
För patienter som redan är inskrivna hos folktandvården och inte har akuta besvär kan väntetiderna vara långa. Hur långa kan inte Raimo Pälverinne inte svara på.
- Vi försöker priortiera de mest allvarliga fallen. Det går inte att säga hur långa köerna är för olika åkommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om