Printzsköld efter hönsslakten

Alla hönsen är borta. De gasades ihjäl på plats och fraktades sedan i väl tillslutna containrar till destruktion.
- Jag vet inte om jag fortsätter med höns, säger den hårt drabbade Pontus Printzsköld.

Pontus Printzskölds gård är satt i karantän. 40 000 höns har avlivats sedan de smittats av farligt virus. Troligtvis är det en vild fågel som fört in smittan. Det räcker att en smittad fågel flugit över taket och skakat ur pälsen vid något luftintag.Foto: ANDREAS ÅSENHEIM

Pontus Printzskölds gård är satt i karantän. 40 000 höns har avlivats sedan de smittats av farligt virus. Troligtvis är det en vild fågel som fört in smittan. Det räcker att en smittad fågel flugit över taket och skakat ur pälsen vid något luftintag.Foto: ANDREAS ÅSENHEIM

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2004-07-07 04:00
NT möter Pontus Printzsköld utanför avspärrningen vid Krusenhofs gård. Längre får ingen komma, sedan den fruktade paramyxovirusen drabbat de vita hönsen.
- Vi vet fortfarande inte om de hade Newcastlesjukan. Fast i princip spelar det ingen roll för mig. Alla hönsen fick ju avlivas.
Lantmästaren på Krusenhof blev äggproducent 1995 efter en mycket dramatisk händelse. Året innan brann det på Krusenhofs gård. 30 000 värphöns blev lågornas snabba rov. Printzsköld hade stallarna utarrenderade till en äggproducent.
- Efter en del funderingar beslöt jag att själv satsa på värphöns.
I de återuppförda stallarna skaffade Pontus Printzsköld in 23 000 värpande golvhöns.
Sedan starten har äggfarmen vuxit rejält. Till cirka 40 000 höns. De senaste åren har samtliga varit vita höns rasen Hy-line, en av tre dominerande värphönsarter.
- De bruna äter mer och är mer stökiga att ha i produktionen, de vita producerar mer.

Gasades med cyanväte
Hälften var frigående höns. Andra halvan levde i EU-godkända burar med godkänd sittpinne med mera. Hönsen fanns i tre stallar. Och där levde 1 200 höns av samma ålder i mindre boxar, med nät mellan boxarna.
- Hönsen kommer till mig när de är 16 veckor och jag har behållit dem till de är 74-76 veckor. Sedan har jag skickat iväg den för slakt. Vad jag vet har benen ofta gått som kycklingklubbor till Tyskland. Av resten har ett företag hönsbuljongtärningar.
Men nu finns det inga höns att slakta. De gasades ihjäl med cyanväte. Anticimex kom i skyddskläder. Ja, sanerarna hade till och med egen luft med sig då de steg in i stallarna. Efter gasningen lastades hönsen i tättslutande contrainrar och forslades till destruktionsanläggningen i Stenstorp.
Att man bryr sig om större djur som kor och hästar när de blir dåliga, och kanske måste avlivas, det kan man förstå. Men höns. Tiotusentals höns???
- Det kändes när jag kom in i stallarna och såg alla hönsen ligga döda. Det kändes &
Printzsköld tillägger att hönsen trots allt fick en bra död. De var inte stressade eller så.
- Hur jag kan veta det? Det såg jag. De hade inte rusat runt eller så &
Det som inträffat är ett hårt slag för Pontus Printzsköld. Visst, han får viss ekonomisk ersättning från staten. Han får alla saneringar betalade. (de saneras flera gånger). Han får betalt för nya höns. Men han får bara 50 procent av produktionsbortfallet täckt. Han saknar försäkring, eftersom försäkringsbolagen inte längre försäkrar mot den typ av sjukdom som slagit ut hans höns.

Lång väntan på nya
- Ska jag sedan köpa in nya höns så tar det fyra, fem månader innan uppfödarna har höns att sälja. Han har föder upp på efterfrågan. Och tid är också pengar.
Pontus Printzsköld har 3,5 anställda. De har semester för tillfällen. Sedan räknar han med deras hjälp i spannmålsodlingen. Men sedan &
- Mycket kostar. Det är räntor och amortering på stallarna bland annat. Sedan önskar jag att Jordbruksverket tar fram någon form av krishandbok för hur man ska hantera allt runtom kring. Insatserna är fokuserade på stallarna och djuren. Men vad gör vi med våra kläder, boendet med mera. Vad krävs där av sanering.
Just nu vet Pontus Printzsköld inte om det blir fler höns. 1994, då gården eldhärjades låg äggpriserna på topp. Kring 11 kronor kilot till producenten. Sedan sjönk de drastiskt och nådde bottennotering 1995, då Pontus Printzsköld drog igång. Därefter har priserna åkt upp och ned. Som minst har han fått sju kronor kilot.
- I dag råder dessutom viss överetablering av äggproducenter. Det har kommit till några nya. Så det måste jag också väga in i bilden innan jag bestämmer mig, säger lantmästaren på Krusenhofs gård.
Sex hönsägare som bor inom en radie av tio klimeter från Krusenhofs gård har hört av sig till länsveterinären och berättat att de har höns och/eller någon anka. I en del fall handlar det om folk som bara har ett par höns. I andra om några fler.
Det gäller alltså folk som har höns som sällskap. Dessutom har ytterligare några hönsägare som bor längre från Krusenhof hört av sig.
Deras namn finns också med på en lista, som behövs, om det skulle visa sig att smittan som drabbat hönsen på Krusenhof är Newcastlesjukan. Det vet man ännu inte. Men är det den smittan ska EU ha uppgift om alla som äger, om det så bara är en enda sällskapshöna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om