- Vi sade nej och det kostade oss cirka tio miljoner kronor, säger han.
Det första attentatet inträffade i juli 2005 då någon kastade in en handgranat i lokalen och förstörde stora delar av inredningen. Det andra attentatet skedde ett halvår senare, natten till den 23 januari 2006, när någon anlade en brand som förstörde ännu mer och krävde mer omfattande renoveringar än det första attentatet.
I dag sju år senare betraktar han det som hände som kriminell vandalisering, men tycker inte det är något problem att driva krog i Norrköping.
- Jag har visserligen bara varit igång ett halvår, men har personligen aldrig blivit drabbad, säger Alexander Andrén, som numera driver Harrys i Norrköping.
Anne-Lie Boman, hotelldirektör på Elite Grand Hotel, ger ungefär samma bild:
Stor kedja
- Vi i Bråvikens hotell- och restaurangklubb ser allvarligt på detta och det är en viktig punkt på vår agenda. Men vi är en stor kedja och drabbas inte alls som kanske våra kolleger gör, säger Anne-Lie Boman, hotelldirektör och ordförande för Bråvikens hotell- och restaurangklubb.
Men hon vet inte alls hur stort mörkertalet är för de krögare som inte törs berätta öppet om att de utsatts för exempelvis skadegörelse eller utpressningsförsök.
På måndagsförmiddagen träffade de och Rikard Norman, kommunikationsansvarig för Visita, riksdagsledmöterna Andreas Norlén (M) och Finn Bengtsson (M) som har tagit upp kampen mot den grova, organiserade brottsligheten som drabbar krogarna.
Efter en ganska lång turné då de bland annat träffat polisen i Södertälje, som tillsammans med andra myndigheter lyckats i kampen mot den maffialiknande brottslighet som nästlat sig in i näringslivet, kom de på måndagsförmiddagen till Norrköping för att diskutera med krögarna hur man bäst ska komma åt maffian.
- I Södertälje har man genom samverkan lyckats komma åt maffian. Det är en triumf för rättsväsendet att man lyckats knäcka den och få ett antal fällande domar mot de gangstrar som haft Södertälje i ett järngrepp, säger Andreas Norlén.
Riksdagsledamöterna fick många synpunkter. Krogföreträdarna var snabba med att påpeka att de tycker att den grova, organiserade brottsligheten snarare är ett samhällsproblem än ett krogproblem även om vissa kriminella gärna vill synas på krogen.
Därför välkomnade de att Finn Bengtsson, som är engagerad i socialpolitiska frågor, driver frågan.
15-tal svartklubbar
Alexander Andrén framhöll att det är viktigt att hela samhället engagerar sig för att inte göda den svarta ekonomin genom att gå på svartklubbar. Enligt honom finns bara i Norrköping ett femtontal ställen som säljer svartsprit.
- Vi har en hel generation som tycker att det är helt okej att gå på svart krog, sade han, och Rikard Norman inflikade:
- De står självklart för en otillbörlig konkurrens mot alla de i branschen som sköter sig.
I mitten av februari ska riksdagsledamöterna sammanställa en rapport om vad de kommit fram till under sin exposé i Södertälje och i Östergötland och överlämna den till justitieminister Beatrice Ask.