Profilklasser försvinner och skolor läggs ner

De flesta profilklasser avvecklas. Fredriksdalsskolan och Bitbockens skola läggs ner och Villa Ekens skola tycks stå på tur.

NORRKÖPING2004-01-14 04:00
Nästa vecka ska Norrköpings barn- och ungdomsnämnd fatta beslut om flera stora förändringar inom kommunens grundskolor. Allt för att klara de ekonomiska mål som kommunfullmäktige angivit och för att minska sina lokaler när elevantalet minskar.
- Förslagen är så förankrade politiskt att de bör gå igenom i nämnden, men det kan ju alltid hända saker i diskussionen, säger Li Teske, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Trots många protester läggs de flesta profilklasser, enligt förslaget, ner.
Kommunen har de senaste åren satsat på allt fler profilklasser som ett sätt att öka elevernas valfrihet och möta konkurrensen från de fristående skolorna. I år går ungefär 1 100 elever i de profilklasser som tar emot elever från hela kommunen.

Tre profilklasser kvar
Från i höst stoppas den cent-rala intagningen av elever till de flesta profilklasser. De elever som redan börjat får gå kvar grundskoletiden ut. Intagningsstoppet beräknas ge en besparing på 2,8 miljoner kronor under 2004.
Tre profilklasser får fortsätta att ta in ny elever. Det är musikklasserna i Hagaskolan och Navestadsskolan, i dem går närmare 500 elever, och det är idrottsklasserna på Borgsmo-skolan med drygt 80 elever.
Från början diskuterades också de här klassernas existens, men än så länge får de vara kvar.
I handlingarna till nämnden konstateras att effekterna av de slopade profilklasserna inte bara blir ekonomiska. Stoppet minskar elevernas valfrihet och innebär troligen att fler elever kommer att söka sig till de fristående skolorna.
För att motverka det finns en förhoppning att skolor ska satsa på lokala profiler bara för sina egna elever.
Både förskolebarn och skolbarn får flytta när skolor läggs ner.
Fredriksdalsskolans elever från förskoleklass och uppåt flyttas till Matteusskolan i höst.
För att det ska vara möjligt måste passagen över Stockholmsvägen göras säkrare, konstateras det i handlingarna till nämnden. Skolskjutsarna från Herstaberg måste också prövas särskilt ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Fredriksdalsskolan blir en renodlad förskola med barn från Lagerlunda förskola vars lokaler inte bedöms som ändamålsenliga.
Förändringen ger 4,2 miljoner kronor lägre kostnader på ett helt år.

Villa Eken nästa
I höst ska dessutom två särskolegrupper börja på Matteusskolan eftersom det finns plats för dem också.
Redan i år bör planeringen för att flytta skolverksamheten från Villa Eken till Karlshovsskolan och Enebypark hösten 2005 göras, står det i handlingarna. Orsaken är att antalet elever i området väntas minska med ungefär 15 procent de närmaste åren. Något formellt förslag till beslut om flytten finns emellertid inte. Även här konstateras att en översyn av trafikmiljön krävs för att barnens skolväg ska bli säkrare.

Bitbocken i etapper
Eleverna som nu går i årskurs 2 på Bitbockens skola ska, enligt förslaget, flytta till Rambodalsskolan i höst när de börjar i trean.
Hur det blir med de andra klasserna är inte klart, men möjligheten att flytta dem hösten 2005 ska utredas. Det är det faktum att musikklasserna blir kvar på Navestadskolan som påverkar elevantalet på Rambodalsskolan och därmed möjligheten flytta dit elever från Bitbocken.
Antalet skolbarn i Rambodalsspåret har minskat med 20 procent de senaste åren och väntas minska med ytterligare 20 procent fram till år 2007. Däremot väntas antalet förskolebarn öka något under samma period.
I höst ska förskolan Björnbäret flytta in i Bitbockens lokaler och hösten 2005 är det förskolan Enbärets tur, om barn- och ungdomsnämnden godkänner förslaget.
En nedläggning av skolan i Östra Stenby har också diskuterats. Men sedan skolorna i Simonstorp och Kvarsebo lades ner i somras har kommunfullmäktige beslutat att inga fler landbygdsskolor får läggas ner utan att en ordentlig samhällsanalys av konsekvenserna har gjorts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om