Projektet FLICKA avslöjar könsrollerna
Projektet FLICKA - regeringens motvikt till den kroppsfixering, kommersialisering och sexualisering som spritts i samhället - mötte stort intresse vid fredagens besök i Norrköping.
Hålla in magen, spärra upp ögonen och le! Så ska flickan vara enligt en stereotyp som sprids i reklamens värld.
Foto: Fotograf saknas!
Spelplats var Värmekyrkan, och avsikten är att föreställningen ska diskuteras i klassrummen. Sångnumren dränktes mestadels i uppskruvat dunkakomp. De talade inslagen gick fram och gav säkerligen stoff till diskussioner.
Texternas fokusering ligger på den begränsande kvinnoroll som flickor förväntas anpassa sig till. Vara söta, glada, tysta och älska barn.
Flickor mer utsatta
Rolig men samtidigt överdriven är sketchen där en flicka och en pojke läser ur sin dagbok. Flickan berättar om det ljuva mötet med en pojke, kyssen, beröringen. Pojken skriver om en fotbollsmatch som kräver hela hans engagemang. Men visst finns det pojkar som längtar efter närhet? Och flickor som gillar sport?
Initiativet till den landsomfattande FLICKA-turnén kommer från barn- och familjeminister Berit Andnor. Bakgrunden är en ökande medvetenhet om hur mediebranschen påverkar unga människors självbild, och där flickor är mer utsatta än pojkar.
- Medier och reklam har en oerhörd kraft och förmåga att piska in ungdomar i tron att de inte duger, säger Sara Damber på socialdepartementet, projektledare för FLICKA.
Stärka självbilden
Hon hoppas att FLICKA blir startpunkten för kommande aktiviteter där det gemensamma målet är att stärka unga människors självförtroende och självbild. Få dem att lita till sin egen förmåga och bli mindre mottagliga för kommersiell påverkan.
Håkan Karlsson är programsekreterare på Norrköpings kommuns utbildningskontor med inriktning på ungdom och fritid. Han välkomnar projektet FLICKA, men konstaterar samtidigt att det är mäktiga krafter man har att kämpa emot.
- De kommersiella kampanjerna och medierna har enorma resurser till sitt förfogande, säger Håkan Karlsson.
Lära sig vara kritisk
- En viktig sak blir därför att lära ungdomarna vara mediekritiska. Lära dem genomskåda budskapen i reklam och media.
Håkan Karlsson påpekar att vuxenvärlden har stort ansvar för ungdomars skapande av bilder för hur man ska vara. Vuxna som leker tonåring, vuxna som tittar på TV-såpor, vuxna som inte förmår sätta gränser är knappast goda inspiratörer, menar han.
- Visst kan vi lyfta verksamhet för flickor. Men det räcker inte. Flickor - och pojkar - måste också ges goda förebilder i det dagliga livet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!