Psykvården  - ständigt under lupp

Tvångsvård, bältesspänning och elbehandlingar. Kritiska röster menar att dagens psykvård är maktfullkomlig och att för lite hänsyn tas till den enskilde patientens önskemål.

Norrköping2010-11-15 00:00
Hittills i år har omkring 160 patienter vistats enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård på Vrinnevisjukhusets vuxenpsykiatriska klinik. Det innebär, som det låter, att patienten vårdas mot sin vilja. - Ibland är patienten så sjuk att den helt saknar sjukdomsinsikt och befinner sig i en situation som han eller hon inte kan hantera själv. Då måste jag i min yrkesroll fatta det beslut som patienten är för sjuk för att ta, säger Maria Vargas, chefsöverläkare.Svåra bedömningar
Att ta ifrån en patient dennes frihet och helt gå emot en vädjan om att slippa vård är inte lätt och det handlar om ett etiskt ställningstagande.- Det är en svår uppgift. Hur ska jag kunna behålla patientens tillit mot mig när jag gör på det viset? Men skulle inte jag ingripa så finns det risk att det kan gå illa för den patienten.Att bedöma psykiskt sjuka personers behov av hjälp är komplicerat. Det finns dock riktlinjer, vårdprogram och läns eller lokala handlingsplaner att stödja sig mot. Framförallt har man Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, att gå till för att undvika att fel beslut fattas.- Alla patienter som söker sig till sjukvården gör det ju frivilligt. Men räcker inte den vård man först erbjuder så måste man se efter vilka andra insatser man kan sätta in.Att läka själsliga sår
Själsliga sår går inte att se med blotta ögat. Det går inte att lägga ett förband om dem som med ett fysiskt blödande sår och läkeprocessen är mycket varierande. - Går man till sin ortoped och får sitt knä i ordning så finns det en tacksamhet i att knäet har blivit bättre. När det gäller psykisk störning blir det svårare. Ibland kan man inte uppnå en ordentlig tillfriskning och det gör att det många gånger kan finnas frustrationer. Missbedömningar sker
För att bedöma hur sjuk en patient är och i vilken grad det behövs akut hjälp så görs noggranna suicidriskbedömningar. Det är ett stort ansvar. Det kan innebära att man beslutar att skicka hem någon som söker och berättar om sina självmordstankar för att man anser att risken trots allt är liten. Och visst händer att missbedömningar sker. Senast för någon vecka sedan så riktade Socialstyrelsen kritik mot den vuxenpsykiatriska avdelningen efter att en patient som ansågs vara färdigbehandlad tagit sitt liv.- Man tänker hela tiden på de patienter som lyckats ta sitt liv, trots att kliniska bedömningar gjorts och att vi har gjort de strukturerade skattningsbedömningar som vi är ålagda att göra. Det kanske är patientens egna beslut, men frågan om man skulle kunnat ha gjort mera ligger ständigt i luften, säger Maria Vargas.Alla kan fela
Kanske är det svårt att inom psykvården använda talesättet att lära av sina misstag. Ibland handlar det om liv och död och det finns de som menar att man inte kan berättiga sådana misstag. - Det är ett sätt att kunna känna att vi är mänskliga. Vi ska titta med ödmjukhet på att vi ibland inte har lyckats. Och tänka till nästa gång att vad kan vi göra så att det som förra gången blev ogjort den här gången blir gjort.
1527: Gustav Vasa genomför reformationen och staten tar över kyrkans ansvar över sjukvården. Hospitalen inrättas, vårdanstalter för äldre, handikappade och sjuka.

1700-talet: Hospitalen reserveras alltmer enbart för de psykiskt sjuka. I Vadstena uppförs Stora dårhuset, där det finns plats för "tolv usle, svagsinte och rasande" personer.
1800-talet: Läkarens roll förstärks inom psykvården och hospitalvården börjar mer och mer likna den vanliga sjukvården. Kanske går det att bota trots allt.

1820: Finns det 22 hospital i landet och platsbristen är enorm.
1900-talet: Nya sjukhus byggs och gamla sjukhus byggs ut för att bereda plats för det ökade behovet. I Vadstena byggs under 1930-talet det gamla hospitalsområdet ut och får namnet Birgittas sjukhus.
1929: Blir det enligt lag tillåtet att söka psykiatrisk vård frivilligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om