Råden: Så kan du göra för att sänka kostnaderna

Elen kostar mer än på många år och den stora frågan är varför? Det är komplext och saknar enkla svar.

Elen i Sverige kostar mer än på många år.

Elen i Sverige kostar mer än på många år.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2021-12-18 05:00

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, menar att de höga priserna nere på kontinenten är den främsta orsaken till de höga elpriserna i Sverige. Det i sin tur beror på höga gas- och kolpriser, samt stigande kostnader för att släppa ut CO2 (koldioxid), vilket för med sig en högre marginalkostnad för den fossila elproduktionen.

– I och med att vi är tätt sammankopplade med kontinenten påverkar detta även de svenska elpriserna. Samtidigt har vi en hög elanvändning och låg vindkraftsproduktion i Sverige till följd av det högtrycksdominerade vintervädret.

Priset på el varierar av olika anledningar och vissa boendeformer kan vara mer känsliga än andra.

– Bland privatpersoner är det främst villaägare med elbaserad uppvärmning som drabbas hårt av de höga priserna. Flerbostadshus värms till absolut största delen med fjärrvärme, vilket har en betydligt jämnare prisutveckling. 

Christian Holtz är elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.
Christian Holtz är elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Vad kan man göra för att minska kostnaden?

– Det enklaste svaret är att minska sin elanvändning. Ett sätt är att flytta sin elanvändning i tiden från dyrare timmar till billigare. Det som är viktigt att tänka på när det kommer till att flytta sin elanvändning i tiden är att man behöver kontakta sitt elbolag och be om ett timavräknat elavtal.

Ska man ändra sina avtal eller är det för sent?

– Jag skulle säga att det är för sent att skaffa ett fastprisavtal nu. Många elbolag har till och med frångått att erbjuda fast pris, det innebär en stor risk för dem. Dessutom har efterfrågan på fastprisavtal ökat när priserna gått upp, vilket bidragit till att dra upp priset på fastprisavtal i den mån de erbjuds. Har man en ekonomi som inte tål oförutsedda kostnader kan det vara ett undantag, då det kan vara klokt att se sig om efter ett fastprisavtal för att undvika risken att få en hög elkostnad om det blir kallt i januari och februari.

Elen i Sverige kostar mer än på många år.
Elen i Sverige kostar mer än på många år.

Finns det stor risk för elavbrott?

– Frågorna är sammanlänkade. Om vi inte får ihop effektbalansen (produktionen är lägre än efterfrågan på el) tillämpas något som brukar kallas för rullande frånkoppling. Det innebär att elförbrukning i olika områden kopplas bort kortare stunder efter ett rullande schema, men där kritiska anläggningar (sjukhus etc) är undantagna. Risken är lite större den här vintern på grund av kända problem i en kärnkraftsreaktor (O3), som kan komma att orsaka stopp och importbegränsningar på några utlandsförbindelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!