Raggmunk

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2008-10-16 00:15
När proffskockar berättar vad de tycker bäst om blir svaret ofta raggmunk. Rårivna potatisplättar med lingon och rimmat fläsk för att vara mer exakt.Raggmunk är mat från det gamla svenska lantköket. Ingredienserna fanns alltid hemma och tillbehör som stekt, rimmat fläsk och rårörd lingonsylt var inte heller några konstigheter. Trots sitt enkla ursprung räknas rätten som en delikatess. Vispa ner mjölet i hälften av mjölken till en klumpfri smet. Knäck ner ägget och rör ner resterande mjölk. Skala och riv potatisarna grovt. Blanda ner det rivna i smeten och salta.Klicka ut och stek 12-15 centimeter stora raggmunkar i lika delar smör och rapsolja i ganska het panna. Stek raggmunkarna på båda sidor till dess de fått fin färg och frasiga kanter. Raggmunk bjuds med stekt rimmat fläsk och lingonsylt, gärna rårörd sådan.
Recept
För 4 personer
8-10 medelstora potatisar 2 dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 ägg 1 1/2 tsk saltsmör och rapsolja Att äta till: stekt, rimmat fläsk lingonsylt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om