Svensk Elkraftsentreprenad (SEKE) från Norrköping är länets snabbast växande bolag. Nyligen utsåg därför tidningen Dagens Industri företaget till länets Gasellvinnare. Sedan bolaget grundades 2017 och fram till 2020 har det haft en tillväxt på 1 620 procent.
– Det är förstås fantastiskt att få pris. Vi blev mycket glada, men det är aldrig något vi har tänkt på. För oss har det alltid handlat om att växa långsamt. Trivsel och en bra arbetsgrupp har varit prioriterat. Det betyder mycket för framgången, säger bolagets vd och en av grundarna Lars-Olof Holm.
Gasellpriset delas ut till företag som bland annat har minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret. Men också ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren och växt organiskt, och inte genom förvärv eller fusioner. Det finns fler kriterier.
– För oss har det alltid handlat om att kunna leverera det vi lovat. Första tiden i bolaget kunde vi inte ta ut någon lön utan det handlade bara om att få kontrakt och klara det. Att skapa ett gott rykte, säger Anders Svensson som är en annan av bolagets grundare.
Vad gör då bolaget? Svensk Elkraftsentreprenad bygger ställverk och transformatorstationer som ofta är inhägnade bakom staket. Stora kunder är Vattenfall, Eon och Tekniska Verken i Linköping.
– I dag är vi fyra tjänstemän och nio montörer. Men vi hade troligen kunnat växa mer om vi kunnat hitta rätt kompetens att anställa. Men det är tufft att hitta rätt, säger Lars-Olof Holm.
– Vi är en liten tajt grupp och vår styrka är att alla hjälper varandra. Att vi alla kan gå utanför våra bekvämlighetszoner. Då gäller det också att hitta rätt person som passar in bra i gruppen. Jag skulle säga att en del i vår framgång är just denna gruppdynamik, säger Anders Svensson.
Bolaget startade 2017 och har växt snabbt. Men varken Anders Svensson eller Lars-Olof Holm tror att det blir en lika snabb tillväxt de närmaste fem åren.
– Om fem år är vi kanske tio fler. Men allt det där är en övervägning. Vår styrka är att vi är små och snabba i beslutsgången. Sen är det viktigt med gruppen. Det blir svårare att få en tajt grupp om vi blir för många, säger Lars-Olof Holm.
– Vi ska växa med förstånd och med rätt personal, säger Anders Svensson.