Randig själ som sjunger favoriterna

Dansbandsmusik, Randigt och kanoner. Hitta den röda tråden! Enkelt, det är naturligtvis Strömstaren som är den gemensamma nämnaren.

Gunnar Hagberg.

Gunnar Hagberg.

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköping2020-08-31 19:00

Få Norrköpingsbor är lika randiga i själen som Lennart Karlsson. Men hjärtat klappar även för dansbandsmusik. Att lyssna på. Och att sjunga själv. 2006 spelade han in en egen cd med dansbandsfavoriter som Staren då uppmärksammade. "Hör av dig om det blir en uppföljare", uppmanade redaktören samtidigt. För 14 år sedan alltså. Häromdagen ringde Lennart Karlsson:

– Den är klar nu!

Eh? Vadå? Vilken?

– Uppföljaren såklart. Jag har spelat in en ny skiva. Vill du lyssna?

Starenredaktören fann sig med framstående hastighet och fick höra både Lennart Karlssons historia och hans nya skiva "Livet det har varit gott mot mig".

– Jag fick en förfrågan om den första skivan. Men det enda exemplaret som jag hade kvar ville jag behålla själv. Då föddes tanken på att spela in en ny istället. Jag lyssnar alltid på dansbandsmusik i lurarna under de dagliga promenaderna i Abborreberg och har byggt upp ett litet lager av favoritlåtar som jag ville sjunga in. Jag har samarbetat med Magnus Jonsson i hans studio och nu hade han tid att spela in när coronan begränsat verksamheten.

Lennart Karlsson har låtit pressa 75 exemplar av cd:n och dessutom går låtarna att hitta på Youtube. Efter att ha lyssnat lite, var vi givetvis tvungna att snacka Sleipner också. Lennart Karlsson, såklart född guldåret 1938, kom med i Randigts styrelse 1962 och är fortfarande engagerad, numera på marknadssidan. Han trodde att favoritklubben är inne på rätt spår och hyllade dagens ledare.

– Sedan har vi förstås inte ekonomi för att värva till höger och vänster. Men med lite tålamod kommer vi att växa.

Vilket för oss till kanonrören som figurerade i förra veckans Strömstaren. Johanna Wärff från Norrköping har hört av sig för att berätta om ännu en kanon som räddades ur havet, precis som de tre som återbördades till Norrköpings hamn.

"Det kanonröret kommer från samma plats i Kattegatt, Kobbergrundet, och fiskades upp av lokala fiskare för att sedan användas som pollare i hamnen. Där har det funnits sedan 'urminnes' tider och har bevarats vid varje förändring av hamnen och kajerna. Kanonröret står som pollare i Østerby Havn, på den danska ön Læsø i norra Kattegatt. 
Jag kommer ihåg när det var vernissage i Norrköping med utställningen om kanoner och koppartråd från ett förlist fartyg på 1600-talet. Mina föräldrar var inbjudna eftersom vi har anknytning till ön genom vårt sommarhus".

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!