Råttan lika mysig som hund och katt

Pernilla, Rebecka och Hannahs absolut bästa vänner är råttorna kan vara minst lika sociala och gulliga som en kattunge.

Pernilla Jansson med Hannibal på axeln.

Pernilla Jansson med Hannibal på axeln.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2004-03-02 04:00
Pernilla Jansson, Rebecka Åhman och Hannah Thern tycker att deras råttor är världens bästa. Tjejerna tycker att det roligaste är när råttorna hittar på nya bus och försöker lösa olika saker, som hur de ska ta sig över vissa hinder.
- Det är jättekul när de söker kontakt, säger Hannah.
För råttor är väldigt intelligenta och sociala djur.
-De är lika sällskapliga som en katt, säger Rebecka som är 14 år.
- Fast de måste miljötränas, berättar Hannah.
Det betyder att de måste få upptäcka miljön runt omkring sig, låta dem få vara med om olika saker och uppleva nya lukter med mera.

Kräver mycket kärlek
Det finns tre saker som avgör om en råtta fungerar bra socialt. Det beror på vad den har för stam, vilken miljö den lever i och det är väldigt viktigt att umgås med den.
En råtta måste ha lika mycket kärlek som en hund eller katt. Annars är det inte säkert att de blir lika tama och sociala.
Det jobbigaste är när råttorna dör. De brukar leva i ungefär två och ett halvt år, men det är mycket olika beroende på hur de är avlade. Köper man en råtta från en riktig uppfödare så lever råttan oftast längre och blir mer social.
Ett säkert sätt att köpa råtta är att köpa den hos en registrerad uppfödare. Då har råttan en stamtavla. Priset är cirka 150 kronor.
- Det är tråkigt när folk säger att de är äckliga och kommer på olika avlivningssätt, säger Pernilla.

Bor i en fågelbur
Pernillas råttor bor i en stor fågelbur. Hon behöver inte oroa sig för att det skall bli en massa råttbebisar hon har bara pojkråttor.
De måste ändå få springa fritt. Om en råtta bara får vara i sin bur hela tiden får den alldeles för lite av den motion den behöver. Råttorna kan bli mycket uttråkade och börja bita galler, plocka av sig all päls och bli aggressiva.
Råttor älskar att klättra och det är bra för deras muskler att låta dem klättra på lite svårare ställen som till exempel nedför stolsryggar och bokhyllor.
Man kan ge dem små repknutar, grävlådor och pinnar så att de har något att sysselsätta sig med.

Tävlingar
De behöver en stor fågelbur, vattenflaska, toalåda, leksaker med mera.
- De äter nästan allt som vi äter, förklarar Hannah. Det enda de inte får sätta i sig är choklad och annan mat med mycket fett, de ska inte heller äta för mycket godis och kött.
Det går bra att tävla med sina råttor ibland annat råttagility och olika utställningar.
Pernilla har gjort ett agilityhinder. På utställningarna bedömer domaren råttans kondition, hur tam den är, renlighet, muskler och hur den fungerar socialt.
- Nästan alla tävlingar är i Stockholm, säger Pernilla och tycker det är lite synd.
Tjejerna tycker att det är roligt att sticka ut och ha ett udda intresse. Pernilla berättar att hon blivit ombedd att starta en agilitykurs. Det krävs bara intresserade råttägare för att kunna starta den.
- Vi tänker också starta en aktivitetskommitté här i Östergötland och söker hängivna råttägare.

Innan man skaffar råtta
Det är bra att läsa på först så man vet vad man ger sig in på, då slipper man dessutom fråga massor efteråt.
- Det finns mycket att läsa på svenska råttsällskapets hemsida.
- Det är bättre att ringa och fråga en gång för mycket än en för lite. Ha inte för bråttom och tänk efter innan, man måste jobba för att få en råtta tam, säger Pernilla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om