Resenärerna trängs på bussen - trots pandemin

Det är trångt när skoleleverna ska åka hem till Svärtinge på eftermiddagarna. "Var och en har ett personligt ansvar i att sprida ut resandet så gott det går", säger Östgötatrafikens Mattias Näsström.

När eleverna från Enebyskolan ska åka hem till Svärtinge blir det trångt om utrymmet.

När eleverna från Enebyskolan ska åka hem till Svärtinge blir det trångt om utrymmet.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2020-11-26 06:00

Tisdag eftermiddag på Finspångsvägen. När elever på Enebyskolan ska ta sig hem till Svärtinge blir det trångt. Mycket trångt. När buss 412 närmar sig busshållplatsen är det ett 30-tal ungdomar som vill kliva på.

– Så här ser det ut på eftermiddagen. Många får stå upp och ibland åker bussen bara förbi, säger 15-årige Noah Åkerman.

Hans klass slutade lite tidigare i dag, så därför är han bland de första.

– Många av oss ska ju hem och träna, så vi kan inte ta en senare buss, säger Noah.

15-årige Noah Åkerman menar att det svårt för många att ta en senare buss då man ska på träningar.
15-årige Noah Åkerman menar att det svårt för många att ta en senare buss då man ska på träningar.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, känner till trängselproblemen på busslinjerna 410 och 412.

– Vi vet att det är mycket folk på bussarna när eleverna ska åka hem. Vi har försökt att lätta på trycket, tyvärr känns det inte som att vi kan göra så mycket mer, säger han.

Vad har ni gjort för att det inte ska behöva bli trängsel på de här bussarna?

– Vi har haft en dialog med kommunen, som satt in extrabussar som bara är till för skolskjuts, där vanliga resenärer inte får ta plats. På fredagar har vi också satt in en extrabuss. Problemet är att ju senare det blir på eftermiddagen, desto svårare får vi att stärka upp med nya bussar då de behövs på andra linjer, säger Mattias Näsström.

– Vi kan inte styra vilka bussar som våra resenärer ska åka med, men vi hoppas att skolungdomarna väljer de renodlade skolskjutsbussarna när de går.

När buss 412 närmar sig busshållplatsen gäller det att ta position.
När buss 412 närmar sig busshållplatsen gäller det att ta position.

Enligt Mattias Näsström tittar Östgötatrafiken hela tiden på hur man ska kunna lösa de här problemen.

– När vi får rapporter från förarna om att det är trångt sätter vi in fler fordon om det går. Vi kan också byta fordonstyper om det behövs för att få in fler i bussen. Men det här är jättesvårt att lösa. När vi pratar med kollegor runt om i landet hör vi att de också har de här problemen.

Vad tycker du att eleverna ska göra om det är trängsel?

– Vi i Östgötatrafiken menar att var och en av våra resenärer har ett enskilt ansvar för att försöka minska risken för smittspridning. Alla har ett personligt ansvar att försöka sprida ut resandet så gott det går.

– Samtidigt har jag ju förståelse för att de här skoleleverna vill komma hem så fort som möjligt. De vill hellre åka hem med kompisarna än stå och vänta på nästa buss.

Vi har pratat med en orolig förälder som undrar om det ens är lagligt att resenärer står upp i landsvägsbussar?

– De enda bussarna man inte får stå i är dubbeldäckarna. I dessa tider när vi rekommenderas att hålla avstånd så fungerar det ju heller inte om alla tar en sittplats. Ur smittspridningsperspektiv är det ju bättre om några står upp och håller avstånd till de som sitter ner, säger Mattias Näsström.

Östgötatrafiken och kommunen menar att de gör sitt bästa för att lätta på passagerartrycket.
Östgötatrafiken och kommunen menar att de gör sitt bästa för att lätta på passagerartrycket.

Ylva Persson är enhetschef för samhällsbetalda resor vid Norrköpings kommun. 

– I samband med att höstterminen startade hörde Östgötatrafiken av sig. Vi valde då att sätta in tre bussar på morgonen. På eftermiddagarna gör vi bedömningen att det inte finns samma behov. Men vi har även stärkt upp med en speciell skolbuss på eftermiddagen, säger hon.

Men är det inte samma antal elever som ska hem?

– På eftermiddagarna går det att vänta till nästa buss, det är inte samma tidspress. Problemet är kanske att den här skolbussen inte går den tid som vissa elever önskar.

– Östgötatrafiken skickar ju rapporter till oss när det är mycket skolungdomar på bussarna, vi försöker att göra det vi kan för att underlätta, säger Ylva Persson.

Östgötatrafikens råd

Folkhälsomyndighetens riktlinjer är fortsatt att alla som har möjlighet ska undvika att resa med sådan kollektivtrafik där det inte går att boka en plats.

För att minska trängseln ombord uppmanar Östgötatrafiken sina resenärer att tänka till. 

Östgötatrafiken undrar om östgötarna har möjlighet att arbeta hemifrån hela eller delar av sin arbetsvecka, om man kan resa utanför rusningstid som normalt inträffar mellan 07.00–08.30 och 15.00–17.30, samt om man kan cykla eller promenera i stället.

Karta: Enebyskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!